Wednesday, July 10, 2024
HomePOLITIK'Utusan akan diuruskan sebuah syarikat baharu' - Perdana Menteri

‘Utusan akan diuruskan sebuah syarikat baharu’ – Perdana Menteri

KUALA LUMPUR 10 Oktober 2019 : Sesetengah petugas Syarikat Utusan Melayu (M) Berhad akan diambil semula bekerja di bawah pengurusan baharu Utusan, kata Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

“Utusan akan diuruskan oleh sebuah syarikat baharu. Mengenai petugas yang terlibat, sesetengah mereka akan diambil semula bekerja di bawah Utusan baharu,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran solusi bumbung solar pertama oleh Petroliam Nasional Berhad (Petronas) di negara ini dikenali sebagai M+ oleh Petronas.

Memetik laporan Bernama, Tun Dr Mahathir ditanya mengenai akhbar Melayu tertua di negara ini, Utusan Malaysia yang dihentikan penerbitannya sejak semalam dengan para petugasnya diberitahu agar mengemas barang masing-masing dan meninggalkan pejabat dalam notis yang singkat.

Pengerusi Eksekutif Utusan, Datuk Abd Aziz Sheikh Fadzir semalam mengeluarkan memorandum yang menyebut syarikat berkenaan akan dihentikan operasi pada 9 Oktober manakala hari terakhir perkhidmatan kepada pekerja ialah 31 Oktober.

Abd Aziz berkata, lembaga pengarah Utusan meluluskan pelantikan UHY Advisory (KL) Sdn Bhd sebagai pelikuidasi interim pada 7 Okt kerana syarikat berkenaan tidak lagi boleh meneruskan perniagaannya.

Penutupan ke atas Utusan yang ditubuhkan 80 tahun yang lepas selepas Aurora Mulia Sdn Bhd, sebuah syarikat dikaitkan dengan taikon perniagaan Syed Mokhtar Al-Bukhary memperoleh pemilikan 70 peratus dari anak syarikatnya Dilof Sdn Bhd.

SourceBernama
RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments