Friday, July 19, 2024
HomeBERITA'Saya ada pilihan sendiri untuk PM, tetapi kata putus dengan kepimpinan BN'...

‘Saya ada pilihan sendiri untuk PM, tetapi kata putus dengan kepimpinan BN’ – Saravanan

Timbalan Presiden MIC Datuk Seri M Saravanan berkata beliau mempunyai pilihan sendiri mengenai siapa yang patut menjadi perdana menteri negara dan menerajui Kerajaan Persekutuan baharu.

Bagaimanapun, ahli parlimen (MP) Tapah yang baru dilantik itu berkata keputusan muktamad sama ada Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Datuk Seri Anwar Ibrahim atau Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Tan Sri Muhyiddin Yassin bergantung kepada kepimpinan Barisan Nasional.

“Saya ada pilihan peribadi sendiri, tetapi kita kena lihat keputusan parti.

“Walaupun saya ada pilihan sendiri, kita masih perlu mengikut garisan dan mengikut pilihan parti,” katanya kepada pemberita selepas tiba di Menara Dato Onn, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) hari ini.

Kepimpinan BN telah berkumpul di sana untuk memutuskan jalan yang perlu diambil oleh gabungan itu berikutan keputusan pilihan raya umum PRU15.

Pemimpin dua pakatan yang bertelagah itu memenangi bilangan kerusi terbanyak semasa pilihan raya pada hari Sabtu.

PH memenangi 82 kerusi manakala PN mendapat 73. Bagaimanapun, kedua-dua gabungan itu memerlukan sokongan ahli parlimen daripada parti lain termasuk BN yang memenangi 30 kerusi, untuk memiliki majoriti mudah jelas 112 kerusi atau lebih untuk membentuk kerajaan seterusnya.

Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, memberi masa kepada pemimpin parti dan ketua gabungan sehingga 2 petang hari ini untuk mencadangkan calon pilihan mereka bagi jawatan tertinggi perdana menteri.

*Subscribe Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments