Wednesday, May 22, 2024
HomeBERITAPerjanjian akses rangkaian 5G bakal ditandatangani menjelang akhir bulan - Annuar Musa

Perjanjian akses rangkaian 5G bakal ditandatangani menjelang akhir bulan – Annuar Musa

KUALA LUMPUR, 20 September – Perjanjian capaian rangkaian 5G antara empat syarikat telekomunikasi dan Digital Nasional Bhd (DNB) Kementerian Kewangan dijangka ditandatangani menjelang akhir bulan, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa.

Tambahnya, perbincangan dengan Celcom Axiata Bhd, Digi Telecommunications Sdn Bhd, Telekom Malaysia Bhd dan YTL Communications Sdn Bhd telah berjalan lancar dan berharap perjanjian capaian itu dapat dimuktamadkan dan ditandatangani selewat-lewatnya pada 30 September ini.

Tan Sri Annuar berkata dalam satu kenyataan media, penyertaan dalam tawaran ekuiti DNB adalah di peringkat akhir membabitkan empat syarikat telekomunikasi yang sama.

“Bagi memudahkan penyertaan ekuiti, Kementerian Komunikasi dan Multimedia bersama Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia akan mengemas kini beberapa syarat lesen untuk DNB.

“Terutama yang berkaitan dengan pegangan syarikat kerana ia tidak lagi 100% dimiliki oleh kerajaan kerana majoriti sahamnya akan diambil oleh syarikat telekomunikasi, yang bersetuju dengan tawaran ekuiti itu.” katanya.

UMobile pada 2 September mengesahkan bahawa ia tidak akan mengambil bahagian dalam DNB tetapi akan terus menyediakan perkhidmatan 5G melalui aksesnya kepada infrastruktur rangkaian kenderaan tujuan khas itu.

Syarikat telekomunikasi itu berkata ia sedang dalam perbincangan untuk memuktamadkan perjanjian akses 5G dengan DNB.

Bulan lalu, Reuters melaporkan bahawa Maxis Bhd menolak tawaran untuk mengambil alih kepentingan dalam DNB selepas beberapa bulan rundingan.

Untuk rekod kerajaan yang kini memiliki 100 peratus ekuiti DNB akan menawarkan sehingga 70 peratus pegangan ekuiti DNB kepada syarikat telekomunikasi Pengendali Rangkaian Mudah Alih (MNO).

DNB diberi mandat untuk menggunakan rangkaian dan infrastruktur 5G Malaysia pada jadual yang dipercepatkan.–THE MALAYA POST

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments