Wednesday, July 10, 2024
HomeBERITAPerang Syria : Nilai kemanusiaan semakin berkurang, ramai wanita dan kanak-kanak terkorban...

Perang Syria : Nilai kemanusiaan semakin berkurang, ramai wanita dan kanak-kanak terkorban dan menjadi pelarian

Sejak 1 Disember, kira-kira 350,000 orang, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, telah dipindahkan sejak serangan terbaharu berlaku, kata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada hari ini (Khamis).

Pejabat PBB khas untuk Penyelarasan Hal Ehwal Kemanusiaan (OCHA) berkata dalam laporan keadaan terkini bahawa keadaan kemanusiaan terus merosot sebagai akibat dari permusuhan yang semakin “meningkat”.

Gencatan senjata yang singkat ini berikutan gencatan senjata yang diumumkan pada akhir bulan Ogos, selepas serangan oleh kerajaan membunuh lebih 1,000 orang awam dalam tempoh empat bulan, menurut PBB.

Penduduk dan pekerja penyelamat berkata banyak bandar dan kampung di wilayah selatan wilayah itu kini kosong akibat serangan pemerintah Syria yang disokong oleh Rusia yang telah mengusir ratusan ribu orang sejak ia bermula pada bulan April.

Sementara itu, jurucakap bagi Setiausaha Agung PBB, Stephane Dujarric berkata dalam satu kenyataan badan dunia semakin memberi perhatian dan berprihatin mengenai keselamatan orang awam.

“PBB menggesa semua pihak, dan mereka yang berpengaruh untuk memastikan perlindungan orang awam dan infrastruktur sipil, sesuai dengan kewajiban mereka di bawah hukum kemanusiaan internasional,” katanya.

PBB, yang bertanggungjawab untuk menyampaikan sebahagian besar bantuan kepada Idlib, telah memberi amaran terhadap risiko yang semakin meningkat dari bencana kemanusiaan ketika orang ramai melarikan diri dari pertempuran ke kawasan sempadan Turki yang penuh sesak.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments