Thursday, July 18, 2024
HomeBERITAPerang Syria : Lebih 20 orang terbunuh dalam serangan udara beberapa bandar...

Perang Syria : Lebih 20 orang terbunuh dalam serangan udara beberapa bandar di bahagian selatan Wilayah Idlib

Pengeboman yang diketuai oleh kerajaan Syria terhadap kubu pertahanan terakhir datang walaupun Rusia-Turki mengumumkan gencatan senjata.

Sekurang-kurangnya 21 orang terbunuh di wilayah pemberontakan Syria yang dipimpin pemberontak Arab sebagai tentera kerajaan Syria dan sekutu mereka dari Rusia telah meningkatkan serangan udara di barat laut negara itu, menurut pekerja penyelamat yang beroperasi di kawasan yang ditawan.

Perjanjian gencatan senjata baru antara Rusia dan Turki, yang menyokong pihak yang bertentangan dalam konflik Syria yang telah berlangsung selama lapan tahun, berkuat kuasa pada hari Ahad namun keganasan terus berlaku.

Pertahanan Awam Syria, yang juga dikenali sebagai White Helmrts, memberitahu serbuan udara dan bom laras pada kelmarin (Rabu) telah melanda di pasar di bandar Ariha, serta bengkel perbaikan di kawasan perindustrian, beberapa ratus meter jauhnya dari pasar.

Sekurang-kurangnya 19 orang terbunuh dalam serangan di pasar dan kedai berdekatan, termasuk sukarelawan Pertahanan Awam, jurucakap kumpulan Al Jazeera, Ahmed Sheikho.

Seorang lelaki juga terbunuh di perkampungan Has kerana sebuah serangan udara kerajaan Syria, Sheikho berkata, sementara seorang gadis muda meninggal dunia akibat mengalami luka yang teruk dalam serangan sebelumnya, yang berlaku sebelum gencatan senjata terbaru dilaksanakan.

Sekurang-kurangnya 82 orang cedera dalam serangan pada hari Rabu dan angka kematian dijangka meningkat, menurut White Helmets.

Pengeboman melanda beberapa kenderaan di zon perindustrian yang menyebabkan pemandu van  jenazah terperangkap di dalam, kata wartawan agensi berita AFP.

Mustafa, yang mengendalikan sebuah kedai membaik pulih barangan di kawasan itu, memberitahu AFP bahawa dia terpaksa kembali mencari kedai baru yang dimusnahkan menyebabkan empat pekerjanya terperangkap di bawah runtuhan.  Ia tidak jelas sama ada mereka terselamat atau sebaliknya.

“Ini bukan keadaan dan persekitaran yang saya tinggalkan dua minit yang lalu,” kata Mustafa.

Serangan ini datang beberapa hari selepas keadaan dan masa yang singkat.

Gencatan senjata yang diumumkan oleh Moscow, yang menyokong kerajaan Syria, dan Turki, yang menyokong pemberontak, gagal pada Selasa malam apabila serangan udara melanda beberapa bandar di bahagian selatan wilayah Idlib.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

 

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments