Tuesday, July 16, 2024
HomeBERITAPerang Syria : Jika mereka tidak terbunuh kerana ‘bom’, mereka akan mati...

Perang Syria : Jika mereka tidak terbunuh kerana ‘bom’, mereka akan mati kerana ‘kelaparan’ – Penyelidik Human Rights Watch

Terdapat kira-kira sejuta penduduk yang tinggal di kawasan sempadan, dengan kem rasmi sudah berkapasiti penuh.

Sarah Kayyali, penyelidik Syria untuk Human Rights Watch, berkata hampir empat juta orang awam “terperangkap” di Idlib kerana pengeboman tanpa henti.

“Kemungkinan besar serangan ini terhadap infrastruktur awam yang dilindungi, di mana terdapat kehadiran orang awam yang besar dan tidak ada sasaran ketenteraan yang sebenar, mungkin menjadi jenayah perang,” kata Kayyali.

“Walaupun organisasi hak asasi manusia meningkatkan operasi mereka, mereka tidak dapat bersaing dengan tuntutan itu,” katanya.

Kayyali menyatakan bahawa banyak keluarga kini ditinggalkan “terbuka di tengah-tengah cuaca beku” dengan “tidak ada khemah, tiada perlindungan, tiada makanan”.

“Jika mereka tidak dibom, mereka mati kerana mereka lapar,” katanya.

Serangan yang diketuai oleh kerajaan telah menyerang kawasan berhampiran dengan lebuh raya M5 yang strategik, salah satu arteri paling penting dalam rangkaian pengangkutan Syria sebelum perang meletus.

Kerajaan Syria telah berjuang untuk mengawal jalan raya, yang menghubungkan ibukota, Damsyik dengan bandar utara Aleppo, sesuatu yang membolehkannya menghubungkan bandar-bandar di bawah kendali dan meningkatkan perdagangan.

Rantau barat laut adalah rumah kepada hampir tiga juta orang, kira-kira separuh daripadanya dipindahkan ke sana dalam kumpulan besar dari bahagian lain negara yang telah dipegang oleh pemberontak dan dikalahkan oleh pasukan pro-kerajaan.

Perang di Syria telah membunuh beratus-ratus ribu orang dan berjuta-juta orang awam melarikan diri sejak penindasan protes anti-kerajaan bermula pada tahun 2011.

Dari nota pengarang :
Ketika diplomasi berakhir maka perang akan dimulai. Belum pernah ada perang yang menguntungkan sesebuah negara, malah ibaratnya lebih ramai manusia mati akibat senjata daripada penyakit.

Jika yakin perang akan menghasilkan kemenangan, maka pertempuran berlaku, meskipun aturan melarangnya. Tetapi itu hanyalah kemenangan yang sementara, kekerasan tidak pernah memberikan pendamaian abadi.

Kekerasan dalam hal mencapai keadilan merupakan satu hal yang ‘tidak berguna’ dan ‘tidak bermoral!!!’

Kekerasan hanya memberikan hasil sementara dan sejarah menceritakan pelbagai bangsa serta negara sudah mencapai kemerdekaan melalui peperangan.

Tetapi itu hanyalah kemenangan yang sementara, hakikatnya kekerasan tidak pernah memberikan ‘perdamaian abadi’. – THE MALAYA POST

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

 

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments