Sunday, July 21, 2024
HomeBERITAPekerja sektor minyak dan petroleum Amerika Syarikat meninggalkan Iraq selepas serangan udara...

Pekerja sektor minyak dan petroleum Amerika Syarikat meninggalkan Iraq selepas serangan udara membunuh Soleimani

Beberapa jam selepas pembunuhan Soleimani, kedutaan Amerika Syarikat di Baghdad menggesa semua rakyatnya untuk meninggalkan Iraq dengan segera.

Warga negara Amerika Syarikat yang bekerja untuk syarikat minyak di bandar Selatan Iraq, Basra, meninggalkan negara itu pada hari Jumaat, Kementerian Minyak dan Petroleum Iraq berkata, selepas serangan udara Amerika Syarikat yang telah membunuh seorang komander Iran yang terkemuka di Iraq.

Beberapa jam selepas pembunuhan Ketua Pasukan Quds Iran, Qassem Soleimani dan komander militia Iraq, Abu Mahdi al-Muhandis, yang bersama dengannya, dan kedutaan Amerika Syarikat di Baghdad menggesa semua rakyatnya untuk meninggalkan Iraq dengan segera.

Pegawai Iraq berkata pemindahan tidak akan menjejaskan operasi minyak, pengeluaran atau eksport dari negara itu, pengeluar kedua terbesar di Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dengan pengeluaran kira-kira 4.62 juta tong sehari (bpd), menurut kajian agensi berita Reuters mengenai pengeluaran OPEC.

Sumber syarikat minyak memberitahu Reuters pada awal hari Jumaat bahawa berpuluh-puluh pekerja asing dijangka terbang ke luar negara.

Seorang saksi Reuters menyaksikan sejumlah warga asing, termasuk rakyat Amerika Syarikat, beratur untuk mendaftar masuk lapangan terbang Basra dan menyifatkan dalam suasana santai.

Ada yang pergi ke Dubai pada penerbangan FlyDubai dan yang lain mendaftar masuk di kaunter Qatar Airways.

Jurucakap BP, yang mengendalikan ladang minyak gergasi, Rumaila berhampiran Basra, namun enggan mengulas.

Rumaila menghasilkan kira-kira 1.5 juta bpd pada bulan April.

Italian Energy Group Eni berkata, ladang minyak Zubair, yang menghasilkan kira-kira 475,000 tong sehari pada 2018, “terus beroperasi secara teratur” sambil menambah ianya perlu dipantau secara teliti.

US Energy Group, ExxonMobil enggan memberi komen mengenai sama ada mereka turut memindahkan kakitangan, tetapi berkata pengeluaran “terus normal” pada konsesi minyak Barat Qurna 1 di selatan negara berhampiran sempadan Iran.  “Kami terus mengawasi keadaan dengan teliti,” kata seorang jurucakap.

ExxonMobil mengeluarkan kira-kira 60 kakitangan asing dari Barat Qurna pada Mei lalu selepas serangan berhampiran kilang minyaknya.

Pekerja itu kembali kira-kira dua minggu kemudian setelah kerajaan bersetuju untuk memberikan jaminan tambahan.

Ian Bryant, Ketua Eksekutif Syarikat Minyak Kanada, Packers Plus, berkata beliau “lebih prihatin terhadap keselamatan kakitangan di Iraq”, sambil menambah beliau bimbang rakyat Amerika Syarikat, British dan Kanada mungkin terperangkap dalam sebarang rusuhan.

Genel, pengeluar minyak di Wilayah Kurdish separuh autonomi di Utara Iraq, berkata operasinya tetap diteruska. Ia tidak mengulas sebarang pergerakan keluar kakitangan syarikat terbabit.

Gulf Keystone Petroleum, yang juga beroperasi di Wilayah Kurdish Utara Iraq, berkata “semasa peristiwa-peristiwa ini berlaku , Teluk Keystone memantau keadaan dan operasi yang rapat di [medan Shaikan] seperti biasa”.

DNO Norway tidak segera membalas permintaan untuk memberi sebarang komen.

Petrofac, firma perkhidmatan minyak, yang beroperasi di Iraq, tidak memberi sebarang respon.

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments