Sunday, May 26, 2024
HomeBERITA52 tempat akan disasarkan jika Iran bertindak balas terhadap Soleimani - Donald...

52 tempat akan disasarkan jika Iran bertindak balas terhadap Soleimani – Donald Trump

Amaran menyusul selepas serangan roket di Zon Hijau dan pangkalan Iraq di kedutaan Amerika Syarikat, selepas AS membunuh komander senior Iran.

Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump, mengancam akan menyerang 52 tapak Iran “sangat keras” jika Iran menyerang orang Amerika atau aset Amerika berikutan serbuan Amerika Syarikat pada hari Jumaat yang membunuh ketua Pasukan Quds, Qassem Soleimani, dan pemimpin milisi Iraq.

Tidak menunjukkan tanda-tanda usaha untuk meredakan ketegangan di rantau ini, Trump menulis di laman Twitter untuk memberi amaran bahawa Amerika Syarikat telah “mensasarkan 52 tempat di Iran” dan ada yang “berada di tahap yang sangat tinggi & penting untuk Iran & budaya Iran, mereka  adalah sasaran, dan Iran sendiri, “WILL BE HIT VERY FAST AND VERY HARD.”


52 sasaran itu mewakili 52 orang Amerika yang telah menjadi tebusan di Iran selama 444 hari selepas ditangkap di kedutaan Amerika Syarikat di Tehran pada November 1979, katanya.

Ketegangan semakin meningkat sejak hari Jumaat, apabila Amerika Syarikat membunuh komander Iran Soleimani dan ketua pasukan paramiliter Iraq Abu Mahdi al-Muhandis melalui serangan drone di Lapangan Terbang Antarabangsa Baghdad.

Beberapa roket dilancarkan di dalam dan di sekitar Baghdad pada malam Sabtu, termasuk di dalam kawasan Green Zone yang sangat selamat di ibu negara dan pangkalan udara Balad di kedutaan Amerika Syarikat.

Tiada korban dilaporkan dalam serangan roket, yang disahkan oleh jurucakap tentera Amerika Syarikat, Kolonel Myles B Caggins III.

Beliau berkata tidak ada tentera yang cedera tetapi penduduk Iraq mungkin mengalami kerugian.

Zon Hijau adalah kawasan keselamatan tinggi di mana kedutaan Amerika Syarikat didasarkan.

Al Jazeera’s Osama Bin Javaid, yang melaporkan dari Baghdad, berkata, tiada satupun peluru yang mendarat di dalam kompleks kedutaan itu.

“Menurut pasukan keselamatan Iraq, peluru itu mendarat di kawasan di dalam Zon Hijau,” katanya.

Sepasang roket Katyusha kemudian menyerang Pengkalan Udara Balad Utara Baghdad, di mana penempatan tentera Amerika, dipetik melalui sumber keselamatan dan tentera Iraq.

Sumber-sumber keselamatan melaporkan siren yang berbunyi dan menyatakan dron pengawasan telah dihantar ke pangkalan untuk mencari sumber roket terbabit

Tidak ada tanggungjawab serta tuntutan segera.

Kedutaan Amerika Syarikat di Baghdad, serta 5,200 tentera Amerika ditempatkan di seluruh negara, telah menghadapi serangan roket beberapa bulan kebelakangan bahawa Washington telah menyalahkan Iran dan sekutunya di Iraq.

Bulan lalu, satu serangan telah membunuh seorang kontraktor Amerika yang bekerja di Utara Iraq, menyebabkan serbuan serangan udara Amerika Syarikat yang membunuh 25 pejuang Iran.

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments