Saturday, May 25, 2024
HomeBERITAKetegangan semakin memuncak

Ketegangan semakin memuncak

Gholamali Abuhamzeh, Komander Kanan Kor Pengawal Revolusi Islam (IRGC), berkata Tehran akan menghukum rakyat Amerika “di mana pun mereka berada dalam jangkauan”, dan menimbulkan kemungkinan serangan terhadap kapal-kapal di Teluk.

Pihak militia Kataib Hezbollah Iraq memberi amaran kepada pasukan keselamatan Iraq untuk menjauhkan diri dari pangkalan Amerika Syarikat di Iraq, “dengan jarak tidak kurang dari seribu meter bermula pada petang Ahad,” melaporkan Lebanese al-Mayadeen TV, yang berdekatan dengan Hizbullah Lebanon.

Pada hari Jumaat, Ketua Pemimpin Iran Ali Hosseini Khamenei berkata kematian Soleimani akan meningkatkan ketahanan Tehran ke Amerika Syarikat dan Israel.

Dengan kebimbangan keselamatan yang berbangkit selepas pencerobohan pembunuhan hari Jumaat yang lalu, perikatan NATO dan misi yang diketuai oleh Amerika Syarikat menggantung program mereka untuk melatih keselamatan Iraq dan angkatan bersenjata, kata para pegawai.

“Keselamatan kakitangan kami di Iraq sangat penting. Kami akan terus mengambil langkah berjaga-jaga yang diperlukan,” kata jurucakap NATO, Dylan White dalam satu kenyataan.

Amerika Syarikat telah menjadi sekutu pemerintah Iraq sejak pencerobohan Amerika Syarikat tahun 2003 untuk menggulingkan pemimpin Saddam Hussein, tetapi Iraq telah menjadi lebih erat dengan Iran.

Calon tertinggi untuk menggantikan al-Muhandis, Hadi al-Amiri, membicarakan keranda komandan militia yang mati: “Harga untuk darah mulia anda adalah pasukan Amerika meninggalkan Iraq selama-lamanya dan mencapai kedaulatan negara secara total.”

Parlimen Iraq mengadakan sesi luar biasa yang mana undi untuk mengusir tentera Amerika Syarikat boleh diambil paling pantas iaitu pada hari Ahad.

Ramai warga Iraq, termasuk penentang Soleimani, telah menyatakan kemarahan di Washington kerana membunuh dua lelaki itu di tanah Iraq dan mungkin mengheret negara mereka ke dalam konflik yang lain.

Soleimani, 62, adalah Ketua Tentera Iran yang terkemuka – Ketua Pasukan Quds di luar negara IRGC dan arkitek berpengaruh Iran yang tersebar di Timur Tengah.

Al-Muhandis adalah pemimpin Popular Mobilisation Forces (PMF), sebuah badan berpayung kumpulan paramilitari.

Perarakan yang diatur oleh PMF membawa mayat Soleimani dan al-Muhandis, dan yang lain terbunuh dalam serangan AS, melalui Zon Hijau Baghdad.

Perdana Menteri Iraq, Adel Abdul Mahdi turut kelihatan di perarakan yang diatur oleh PMF membawa mayat Soleimani dan al-Muhandis

Perdana Menteri, Adel Abdul Mahdi turut hadir.  Pejabat Abdul Mahdi kemudian berkata beliau menerima panggilan telefon dari Putera Mahkota Saudi Mohammed bin Salman dan mereka “membincangkan keadaan sukar yang dihadapi Iraq dan rantau ini.”

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments