Wednesday, May 22, 2024
HomeBERITAMalaysia melihat perjanjian damai yang diumumkan Trump tidak adil terhadap rakyat Palestin

Malaysia melihat perjanjian damai yang diumumkan Trump tidak adil terhadap rakyat Palestin

Susulan perjanjian damai Israel dan Palestin yang telah diumumkan oleh Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump pada 28 Januari lalu.

Malaysia telah mengkaji dengan teliti perjanjian damai yang dicadangkan sebagai ‘Deal of the Century’.

Menurut kenyataan media yang dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri, Malaysia mendapati cadangan itu tidak dapat diterima dan percaya bahawa rakyat Palestin mempunyai hak untuk menolak.

 

Palestin terpaksa menerima pendudukan haram Israel yang berpanjangan, tidak pernah terlibat secara langsung atau bahkan berunding dalam perumusan cadangan itu.

Cadangan itu sangat berat sebelah, berusaha untuk memberi ganjaran kepada Israel sebagai penghuni atas perbelanjaan Palestin dan rakyatnya yang diduduki.

Cadangan itu jelas tidak adil kepada rakyat Palestin dan hanya akan mengekalkan ketidakadilan yang telah lama mereka alami.

Malaysia berpendirian tetap dan berdiri dengan kedudukannya bahawa penubuhan negara Palestin yang bebas melalui penyelesaian dua negara, berdasarkan sempadan sebelum 1967, dengan Jerusalem Timur sebagai ibu kota Palestin, adalah satu-satunya penyelesaian yang sesuai untuk konflik Palestin-Israel.

Malaysia akan terus menyokong usaha konkrit dan jujur ​​untuk mencari penyelesaian yang adil dan kekal kepada konflik Israel-Palestin berdasarkan undang-undang antarabangsa dan resolusi Bangsa-Bangsa Bersatu yang relevan melalui rundingan yang melibatkan pihak-pihak berkenaan.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments