Monday, July 22, 2024
HomeBERITAJENAYAHLim Kit Siang minta Haniff Khatri baca “Buku Harapan” sebelum mengkritik kepimpinan...

Lim Kit Siang minta Haniff Khatri baca “Buku Harapan” sebelum mengkritik kepimpinan DAP

Para pemimpin parti DAP mematuhi “Buku Harapan”, yang mengandungi janji-janji PRU-14, Pakatan Harapan, dalam memperjuangkan pemansuhan peruntukan dalam Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah Khas) 2012 (Sosma), kata pemimpin veteran parti DAP Lim Kit Siang hari ini.

Oleh itu, beliau menasihati peguam tersohor Mohamed Haniff Khatri Abdulla untuk membaca “Buku Harapan” tentang apa yang dijanjikan Pakatan Harapan pada PRU-14 sebelum membuka mulutnya berbicara soal ini.

“Haniff tidak boleh apabila mendakwa bahawa sesetengah pemimpin DAP, kerana menjadi sebahagian daripada pemerintah yang memerintah dan terlibat dalam urusan polis,” kata Lim dalam satu kenyataan.

Lim berkata Janji 27 (muka surat 61) mengenai “Undang-undang yang menindas” dari “Buku Harapan” menjanjikan bahawa Kerajaan Pakatan Harapan juga akan menghapuskan peruntukan yang tidak masuk akal iaitu SOSMA.

Terdahulu, The Malaya Post melaporkan pimpinan tertinggi DAP yang mempertikaikan tindakan polis menggunapakai Akta Kesalahan Keselamatan atau Langkah-langkah Khas, SOSMO dalam siasatan kes Harimau Pembebasan Tamil Ealam, LTTE jelas mengambarkan DAP sedang mengganggu urusan polis.

Menurut peguam terkemuka negara Tuan Haniff Khatri Abdulla tindakan itu langsung tidak membantu imej kerajaan yang mahu menegakkan kedaulatan undang-undang.

Sebaliknya meninggalkan persepsi negatif kepada rakyat seolah-olah wujud cubaan campurtangan kerajaan dalam siasatan polis.

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments