Monday, May 27, 2024
HomeBERITAKuala Lumpur Fashion Weekend kembali dengan sentuhan baharu, fokus kepada kelestarian

Kuala Lumpur Fashion Weekend kembali dengan sentuhan baharu, fokus kepada kelestarian

KUALA LUMPUR, 10 Nov – Kuala Lumpur Fashion Weekend (KL Fashion Weekend) 2021 yang dinanti-nantikan akhirnya muncul bersama sentuhan baharu, menjadi acara fesyen pertama yang dipersembahkan dalam ‘PHYGITAL atau Digi-physical’, gabungan kedua-dua dunia nyata dan digital.

Berlangsung dalam talian dari 25 hingga 28 Nov ini, pereka fesyen yang ditampilkan dalam KL Fashion Weekend 2021 mewakili keseluruhan spektrum industri fesyen Malaysia, dan orang ramai berpeluang mencipta avatar mereka sendiri untuk melawati pertunjukan itu.

Penerbit dan Pengasas KL Fashion Weekend 2021 Dodi Mohammad berkata secara keseluruhannya, 28 pereka dijangka mempamerkan koleksi mereka dalam pertunjukan fesyen yang paling dinanti-nantikan di bandar raya ini.

“Dunia digital termasuk metaverse dan Non-fungible Token (NFT). Ia tidak pernah berlaku sebelum ini di Malaysia dan akan mencipta sejarah untuk industri fesyen tempatan. Buat pertama kali dalam sejarah juga, kami akan memperkenalkan NFT untuk fesyen.

“Memandangkan kita masih berperang dengan COVID-19 dan segala-galanya menuju ke arah pendigitalan, kita sedang mendigitalkan sebanyak perkara yang boleh. Kami melakukan NFT, yang mana reka bentuk tertentu akan ditukar menjadi NFT. Fesyen digital dan NFT mungkin menawarkan penyelesaian kepada fizikal industri terhadap masalah pembaziran,” katanya kepada The Malaya Post.

Menurutnya NFT sudah tentu membuka pintu untuk jenama fesyen dari segi hak pemilikan, ketelusan dan keaslian, kreativiti dan penglibatan, sekali gus membuka pelbagai peluang menarik.

Pakaian yang disajikan dalam acara itu juga boleh dipaparkan dan disenaraikan pada metaverse atau avatar yang membolehkan setiap avatar berinteraksi di dunia maya dengan semua aset digital yang disenaraikan.

“Pelawat boleh menghasilkan avatar sendiri ke bilik pameran untuk melihat, atau mencuba koleksi fesyen yang baru dikeluarkan, secara maya. Ini mungkin menarik lebih ramai pelawat, untuk menyertai pertunjukan fesyen yang sedang berlangsung, bermakna jangkauan akan lebih besar daripada pertunjukan fesyen biasa,” kata Dodi.

Anjuran Tradisi Busana PR dan disokong penuh oleh PENJANA dan MyCreative, rakaman bagi acara itu akan diadakan di Rumah Tangsi.

Dodi yang juga menguruskan publisiti Malaysia untuk Prof Datuk Jimmy Choo OBE berkata konsep kelestarian dalam industri fesyen adalah antara misi yang akan diketengahkan menerusi acara berprestij ini.

“Kami mahu memperkenalkan satu bentuk sistem untuk industri. Kami mahu pereka kami fokus kepada aspek pengeluaran di negara ini. Mereka tidak perlu pergi ke India, Vietnam atau China untuk membuat pakaian mereka. Mereka harus melihat orang kita sendiri sebelum mereka pergi ke negara lain.

“Pakaian itu bukan untuk mereka yang berfesyen sahaja, tetapi juga untuk mereka yang membeli pakaian. Kami mahu mereka lebih menghargai pakaian,” tambahnya.

Pemilihan Rumah Tangsi tempat acara itu berlangsung adalah keputusan yang tepat kerana ia diambil daripada sejarah pemilik bangunan, Loke Chow Kit yang mempelopori industri runcit Malaysia.

Antara pereka yang akan memperagakan koleksi mereka ialah Zang Toi dengan kerjasama Nang Surya, Dato’ Tom Abang Saufi dan Lord’s, label pereka baru muncul iaitu Wan & Mary, Tym Fatimah, Bin Qareem, Ked Depo oleh Faisol Abdullah, Atma Alam , Jafiqa dan Ash Majid, serta calon graduan muda UiTM dan Raffles yang baru menceburi industri.

Sementara itu, Gina Subki, Pengurus Komunikasi Korporat untuk MyCreative berkata Hujung Minggu Fesyen KL adalah permulaan positif kepada pembukaan ekonomi kerana ia akan menjadi fesyen baharu yang menggabungkan elemen dan tekstur Malaysia dengan pendekatan malar segar.

“Semoga usaha ini menjadi gerakan ‘kebangkitan’ seni kreatif di Malaysia pasca pandemik. MyCreative sentiasa bersedia memainkan peranan untuk membantu mempromosikan dan menyokong industri ini dengan menawarkan pinjaman dan geran, latihan untuk meningkatkan kemahiran terutamanya dalam kemahiran digital dan usaha pemasaran dalam talian,” katanya.–THE MALAYA POST

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments