Wednesday, September 28, 2022
Home BERITA Jawatankuasa Khas pelbagai agensi ditubuh bantu isu penipuan kerja di luar negara

Jawatankuasa Khas pelbagai agensi ditubuh bantu isu penipuan kerja di luar negara

0

Kuala Lumpur, 21 September – Satu Jawatankuasa Khas dianggotai pelbagai agensi ditubuh bagi memastikan rakyat Malaysia yang terkandas di luar negara akibat sindiket penipuan kerja dibawa pulang dengan selamat.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas) Datuk Dr Abd Latiff Ahmad berkata, isu itu dibincangkan hari ini secara serius dan kerajaan prihatin dengan nasib keluarga serta rakyat Malaysia yang terkandas di beberapa negara.

“Mesyuarat Jemaah Menteri juga memutuskan untuk mewujudkan satu Jawatankuasa Khas pelbagai agensi yang akan diketuai oleh Kementerian Luar Negeri.

“Penubuhan Jawatankuasa Khas ini membuktikan komitmen kerajaan bagi memastikan rakyat Malaysia dibawa pulang dengan selamat,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Katanya, rakyat Malaysia dinasihatkan supaya menghubungi Kementerian Luar Negeri jika mendapat tawaran kerja di luar negara bagi memastikan kesahihan dan tidak terjebak dengan sindiket penipuan kerja di luar negara.

Yang pasti ramai keluarga mangsa pemerdagangan manusia kini buntu memikirkan cara untuk menyelamatkan anak mereka yang terperangkap di Myanmar, Laos dan Kemboja selepas menjadi mangsa kepada sindiket penipuan pekerjaan.

Mangsa atau keluarga mereka telah dipaksa membayar pampasan sehingga RM120,000 kepada sindiket terbabit jika mahu dilepaskan atau dihantar pulang ke Malaysia.

Seorang wanita yang mahu dikenali sebagai Tan, 56, merayu kepada kerajaan supaya membawa pulang segera dua anak lelakinya yang berusia 16 dan 30 tahun yang sedang diseksa di Myan­mar.–THE MALAYA POST

*Subscribe Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

Leave a Reply