Friday, May 17, 2024
HomeBERITAEmpat hari sebelum meninggal dunia, Ashraf Sinclair melakukan terapi membina otot

Empat hari sebelum meninggal dunia, Ashraf Sinclair melakukan terapi membina otot

Berita kematian Ashraf Sinclair ternyata mengejutkan dunia seni tanah air di Malaysia dan Indonesia.

Bahkan, ramai yang tidak menyangka pelakon berusia 40 tahun ini pergi dalam usia yang muda disebabkan komplikasi jantung.

Lebih daripada 3 ribu komen para pengikut dan peminat di Instagram mengucapkan takziah di entri perkongsian video terakhir Ashraf.

Video yang menunjukkan dirinya sedang melakukan terapi Emsculpt di sebuah klinik di Jakarta menjadi perhatian netizen.

View this post on Instagram

Can you do 20,000 sit-ups in 30 minutes? @BlinkBeautyJkt Clinic, you can! I compliment my work out & healthy diet with #EMSCULPT #MUSCLE building treatment!ūüí™ #SIXPACK perfection! . #EMSCULPT is the latest technology which strengthens muscles whilst reducing fat! Especially for the belly & glutes! . I combine this treatment with my GYM routine! . ūüí™ Builds Muscle ūüĒ• Burns Fat ‚úÖ 20,000 Sit-ups / Squats in 30mins . What are you all waiting for!? Contact @BlinkBeautyJkt Clinic now! +6282311786390 . #blinkmen #blinkbeautyjkt #emsculpt #emsculptjkt #Sculpsurejakarta #sculpsureindonesia #coolsculpting #coolsculptingjakarta #coolsculptingindonesia #coolsculpting #coolsculptingjakartaselatan #facialjakarta #laserclinicjakarta #skincare #indonesiatatler #tatlerindonesia #prestigeindonesia #klinikkecantikanjakartaselatan #beautyclinicjakarta #aestheticjakarta #jakartaaesthetic #slimmingjakarta #clinickecantikanjakarta #perwatanwajah #klinikestetika #klinikestetikajakartaselatan #silkpeel #beautytreatmentjakarta

A post shared by Ashraf Sinclair Official (@ashrafsinclair) on

Malah netizen beranggapan punca kematian pelakon kacukan British ini adalah disebabkan oleh terapi yang dilakukannya empat hari sebelum meninggal.

Terapi Emsculpt merupakan terapi membina otot dan membakar lemak secara serentak menggunakan tenaga intensif tinggi elektromagnetik yang menyebabkan pengecutan otot supramaximal.

Atau dalam kata lainnya melakukan terapi menggunakan tenaga elektrik untuk mendapatkan bentuk badan ideal tanpa perlu melakukan senaman.

Dalam video tersebut Ashraf berkata, dia menjalani tiga fasa terapi yang dipanggil ‘heating, work out dan cooling’.

Untuk fasa pemanasan otot, Ashraf menjelaskan jantung akan berdegup lebih cepat dan menghantar aliran darah ke jantung, proses ini dilakukan selama dua minit.

Bagaimanapun, menurut Pakar Jantung dari RS Siloam Karawaci, Dr Vito A Damay berkata, berkemungkinan besar penggunaan alat terbabit tidak berkait dengan kematian Ashraf.

“Ini kerana serangan jantung boleh datang secara mendadak dan mungkin ada punca lain yang boleh menjadikan jantung terhenti.”

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments