Wednesday, July 10, 2024
HomeBERITADemi kepentingan ramai, saya telus kongsi dan menghebahkan perkembangan maklumat - Dato’...

Demi kepentingan ramai, saya telus kongsi dan menghebahkan perkembangan maklumat – Dato’ Seri Hishamuddin Hussein

Dato’ Seri Hishammuddin Hussein menegaskan sentiasa bersikap telus dalam berkongsi setiap maklumat berkaitan kehilangan pesawat MH370 milik Malaysia Airlines yang hilang dari radar pada 8 Mac 2014 dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing ketika beliau memangku jawatan Menteri Pengangkutan.

Dalam satu kenyataan, Dato’ Seri Hishamuddin menjawab kenyataan oleh bekas Perdana Menteri Australia, Tony Abbott mengenai insiden MH370 dalam satu temubual eksklusif dalam dokumentari Sky News baru-baru ini dan mendakwa beliau dimaklumkan pegawai Kerajaan Malaysia merasakan perkara itu dirancang juruterbang MH370 Kapten Zaharie Ahmad Shah, sehingga mengakibatkan kehilangan pesawat yang membawa 239 penumpang.

“Saya ingin menekankan bahawa semasa jawatan saya sebagai Pemangku Menteri Pengangkutan, kita telah menjelajah setiap petunjuk dan kemungkinan mengenai pesawat hilang yang termasuk spekulasi, teori dan apa-apa maklumat yang relevan pada masa itu.

“Ini dilakukan dengan penuh kerjasama pihak berkuasa antarabangsa dan kemampuan terbaik kami.

“Sepanjang siasatan, maklumat dan petunjuk baru muncul secara berterusan, dan saya sentiasa mengekalkan secara konsisten maka semua maklumat diperlukan untuk disahkan dengan betul dan semua bukti yang disahkan sebelum tindakan selanjutnya diambil,” tegas beliau dalam satu kenyataan bertulis.

Beliau turut menyatakan setiap maklumat siasatan tepat akan dikongsi terutama semasa taklimat dan wawancara media harian.

“Perlu telus, menghebahkan perkembangan yang kukuh, dan mewujudkan apa yang sebenarnya berlaku adalah keutamaan saya.

“Mengulas apa-apa yang tidak disahkan akan menjejaskan penyiasatan yang berterusan dan akan menjadi tidak adil kepada keluarga penumpang pesawat MH370 dan orang awam.

“Ia pastinya satu perkara yang tidak bertanggungjawab dan tidak sensitif,” ujarnya.

Namun beliau turut memberitahu, sehingga tempoh berkhidmat sebagai Pemangku Menteri Pengangkutan, pasukan penyiasatan tidak melaporkan kepadanya sebarang jawapan yang konklusif mengenai punca sebenar pesawat yang hilang itu.

“Oleh itu, saya mengulangi pengakuan saya sekali lagi seperti yang saya lakukan sebelum ini – kepada sesiapa yang mempunyai maklumat yang relevan mengenai insiden ini yang boleh membantu siasatan segera menyerahkannya kepada pihak berkuasa yang berkaitan untuk tindakan selanjutnya.

“Walau bagaimanapun, saya sentiasa bersyukur atas sokongan rakan-rakan dan masyarakat antarabangsa termasuk Kerajaan Australia, yang telah membantu kami dengan berkongsi data dan sumber mereka ketika kami mencari MH370.

“Fikiran dan doa saya kekal bersama keluarga dan rakan-rakan mereka yang berada dalam kapal terbang,” tambah beliau.

– THE MALAYA POST

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments