Tuesday, July 23, 2024
HomeBERITABubar Parlimen, PM ambil kira semua aspek

Bubar Parlimen, PM ambil kira semua aspek

SEREMBAN, 29 Ogos 2022 – Pelbagai aspek akan diambil kira oleh Perdana Menteri, Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob untuk dipertimbangkan sebelum membuat keputusan membubarkan Parlimen bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Menurut Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mahdzir Khalid, ia termasuk soal kestabilan dan usaha pemulihan ekonomi negara untuk membantu meringankan beban rakyat.

“Dalam apa keadaan pun, bila kita hendak buat sesuatu keputusan itu perlu mengambil kira pelbagai aspek.

Begitu juga dalam soal PRU-15 ini, saya fikir Perdana Menteri sudah tentu akan mengambil kira pelbagai faktor atau aspek tertentu sebelum membuat keputusan untuk umumkan tarikh pilihan raya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Penyampaian Watikah Pelantikan Anggota Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JPKKP) Negeri Sembilan di Pusat Konvensyen Casa Lagenda, Paroi, di sini hari ini.

Perdana Menteri kata Datuk Seri Mahdzir, sudah pasti akan meneliti keadaan dalam negara sebelum membuat keputusan berhubung tarikh PRU-15 diadakan.

Beliau yakin keputusan itu akan dibuat apabila tiba waktu yang sesuai.

Media semalam melaporkan Dato’ Seri Ismail Sabri enggan mengulas lanjut ketika ditanya mengenai spekulasi tarikh PRU-15 yang didakwa diawalkan susulan perbincangan dalam mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno pada Sabtu lalu.

Sebaliknya, Perdana Menteri meminta semua pihak supaya ‘menunggu’ mengenai tarikh pilihan raya umum itu.

Sementara itu, Datuk Seri Mahdzir yang juga Menteri Pembangunan Luar Bandar berkata, sejumlah 387 Pengerusi JPKKP bagi Negeri Sembilan dilantik untuk sesi berkuatkuasa 1 Oktober 2021 hingga 30 September 2023.

Manakala 385 orang dilantik sebagai Setiausaha dan 4,001 orang dilantik sebagai Ahli Jawatankuasa.

Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) memperuntukkan sejumlah hampir RM7 juta bagi bayaran elaun Pengerusi, Setiausaha dan Ahli Jawatankuasa JPKKP Negeri Sembilan tahun ini.

Majlis penyerahan watikah pelantikan hari ini turut dihadiri Menteri Kesihatan yang juga Pengerusi Majlis Tindakan Pembangunan Negeri Sembilan, Khairy Jamaluddin, Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Jalaluddin Alias dan Pengerusi RISDA, Datuk Seri Mohd Salim Mohd Sharif.–THE MALAYA POST

*Subscribe Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments