Wednesday, June 19, 2024
HomeBERITABekas diplomat dicekup, belajar tanam pokok ganja di YouTube

Bekas diplomat dicekup, belajar tanam pokok ganja di YouTube

Di Bentong bekas diplomat Malaysia berstatus Datuk dicekup polis selepas disyaki memiliki ladang ganja dan menanam 102 pokok terlarang itu.

Suspek turut memprosesnya menjadi daun kering dan cecair untuk dijual kepada pelanggan tetap serta kenalan.

Ketua Polis Pahang Datuk Ramli Mohamed Yoosuf berkata, suspek mempelajari kaedah penanaman dan pemprosesan dadah itu melalu YouTube sahaja, manakala benih pokok itu diperoleh daripada ganja mampat yang dibelinya di sekitar Kuala Lumpur tujuh tahun lalu.

Berdasarkan siasatan awal, suspek mengaku menanam pokok ganja itu sejak 2015 di kawasan seluas dua hektar di kediaman terpencil di Janda Baik.

Suspek turut menggunakan lapan anjing menjaga ladang tanaman terlarang itu.

“Pemeriksaan di belakang garaj rumah itu membolehkan polis menemukan lima batas ditanam 60 pokok ganja dan lapan pokok di sebuah khemah.

“Polis turut menemukan 34 pokok tapak semaian menjadikan jumlah keseluruhan 102 pokok ganja ditemukan dengan nilai rampasan RM61,200,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Bentong, hari ini.

Datuk Ramli berkata, dalam serbuan itu, polis merampas daun kering ganja seberat 1.02 kilogram bernilai RM2,500, selain cecair botol ganja yang dijual RM250 sebotol kepada pelanggan tetap dan kenalan suspek.

Beliau berkata, susulan penahanan suspek itu, polis turut menahan anak lelakinya berusia 53 tahun di sebuah rumah di Shah Alam, Selangor, 5.30 petang semalam.

“Ujian saringan air kencing ke atas suspek mendapati dia negatif dadah, namun mengaku menggunakan beberapa titisan cecair ganja itu ke dalam minumannya sejak tiga tahun lalu, manakala anaknya didapati positif dadah terbabit dan mengaku mula menagih sejak 2013 hingga sekarang.

“Suspek direman seminggu hingga Sabtu ini sementara anaknya akan dipohon reman hari ini.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 39B, Seksyen 6B dan Seksyen 6 Akta Dadah Berbahaya,” katanya.–THE MALAYA POST

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments