Saturday, July 13, 2024
HomeDUNIAWanita di bawah ISIL : Seorang jururawat Syria menceritakan keadaan bekerja di...

Wanita di bawah ISIL : Seorang jururawat Syria menceritakan keadaan bekerja di wad bersalin hospital yang dikawal oleh ISIL di Raqqa

Kami meneroka kehidupan seperti mana untuk wanita yang tinggal di bawah Negara Islam Iraq dan Levant (ISIL atau ISIS) di Syria dan Iraq, seorang jururawat menggambarkan bekerja disebuah hospital kawalan ISIL di Raqqa.

Foto : Al Jazeera

Cerita Yasmine – Raqqa, Syria: ‘Saya tidak dapat bekerja dengan baik. Kita tidak boleh bergerak secara normal

Nama saya Yasmine. Saya seorang jururawat bersalin disebuah hospital kawalan ISIL.

Mereka berkata, mereka kini bertanggungjawab terhadap hospital awam dan memberitahu kami bahawa kami terpaksa untuk bekerja. Mereka mempunyai senarai alamat kami sehingga mereka memaksa kami untuk datang – sama ada kami suka atau tidak.

Mereka membahayakan kami dengan sekatan terhadap cara pakaian. Saya tidak dapat bekerja dengan baik. Kami tidak dapat bergerak secara normal.

Arahan mereka harus diikuti dengan surat. Bersolek dan menata rias adalah dilarang. Beg tangan kami mesti berwarna hitam. Kasut kami berwarna hitam, stokin kami hitam. Semuanya hitam. Sejujurnya, kami kelihatan seperti beg sampah. Hitam, hitam.

Pada suatu hari, ketika saya hamil sembilan bulan anak perempuan saya, saya pergi membeli-belah.  Mereka menangkap saya. Mereka memberitahu saya untuk mendapatkan bas supaya mereka boleh membawa saya kepada Hisbah (religious police). Mereka telah caj saya dengan nilai 3,500 pound Syria ($ 7) untuk abaya.

Walaupun saya sudah memakai pakaian yang panjang dan besar. Mereka tidak suka material itu. Mereka adalah pembekal eksklusif. Kami sepatutnya hanya perlu membeli dari mereka. Bahkan mereka mengharamkan penjualan niqab (kerudung) di kedai-kedai biasa supaya hanya boleh dibeli daripada mereka.

Kita tidak boleh pergi ke kedai lagi. Beberapa kali, jurujual enggan melayani saya. Mereka akan berkata: “Tidak, adik perempuan, jangan masuk. Sekiranya Hisbah melihat anda sendiri, kami akan ditahan.”

Dan jika anda bersama suami anda, mereka akan mencari segala macam alasan untuk memerangkapnya: “Janggutmu terlalu pendek, tunik anda terlalu panjang, ada yang salah dengan potongan rambut anda.”

Mereka mencatat setiap butiran. Jadi kami mengelak untuk membeli-belah, walaupun kami perlu untuk membeli. Kami tidak keluar lagi.

Suatu hari, saya turun ke bawah untuk memesan makanan dan saya berlari kepada sepupu saya sebelah ayah saya. Saya bertanya kepadanya apa yang dilakukannya di hospital. Dia memberitahu saya dia datang untuk melawat seorang kawan yang menjalani pembedahan. Saya bercakap dengannya selama beberapa saat sambil menunggu makanan. Dan tentu saja, Hisbah menghentikan saya.  “Siapakah dia?”  mereka telah bertanya.

Saya berkata: “Dia sepupu saya.”

“Dia bukan saudara lelaki kamu atau suami, kenapa kamu berdiri bersamanya?”

Kerana saya bekerja di hospital, mereka membenarkan saya pergi tetapi mereka menangkap sepupu saya dan menahannya selama 10 hari.  Mereka menyerang dan menyeksa dia hanya kerana dia bercakap dengan saya.

Mereka mempunyai kamera pengawasan dipasang di mana-mana. Dan mereka tahu segala-galanya yang sedang berlaku di hospital. Kadang-kadang, Hisbah juga menunggu kami selepas bekerja untuk pemeriksaan kejutan.

Suatu hari, saya pergi ke balkoni untuk mencari sesuatu. Saya dalam pakaian solat. Seorang ahli ISIL melihat saya. Dia memasuki bangunan dan mula mengetuk pintu saya. Saya berada di rumah berseorangan sahaja.

Dia berkata kepada saya: “Buka pintu, wanita jahat, kamu seorang kafir, kenapa kamu pergi ke balkoni dengan muka kamu tidak ditutup, Berdoa atau saya akan panggil Hisbah, dimanakah suamimu?”

Dia mengetuk dalam jangka masa yang lama. Saya memberitahunya saya tidak boleh membuka pintu kerana saya tinggal di rumah seorang sahaja. Saya bersumpah saya tidak akan melakukannya lagi.  Dan saya menjelaskan bahawa saya tidak menyedari wajah saya telah dilihat.

Mereka mempunyai kamera pengawasan dipasang di mana-mana. Dan mereka tahu apa yang sedang berlaku di hospital. Mereka meletakkan wanita mereka sendiri di setiap jabatan. Sebagai sumber info/informer.

Di jabatan saya, ada seorang namanya ialah Um Tala, dari Idlib. Dia melaporkan kesilapan kecil kepada ketua hospital itu. Dan Hisbah datang untuk mendapatkan kami. Dan jika mereka mempunyai sedikit kecurigaan, mereka akan menjalankan pengawasan selepas waktu bekerja.  Ia seperti itu sepanjang masa. Kadang-kadang, Hisbah juga menunggu kami selepas bekerja untuk pemeriksaan mengejut.

Hospital ini adalah hospital awam sebelum ianya percuma untuk semua orang. Tetapi di bawah ISIL, orang awam terpaksa membayar. Ia hanya percuma untuk para pejuang.

Wanita awam yang tinggal di bawah ISIL tidak mempunyai kehidupan. Wanita ISIL, sebaliknya, mempunyai taraf hidup yang berbeza. Mereka mempunyai banyak wang. Mereka sentiasa di kedai-kedai dan restoran. Ke mana sahaja mereka pergi, mereka menerima rawatan istimewa. Mereka hidup dengan baik.

Secara jujur, saya masih takut kepada mereka.  Anda tidak tahu jika mereka mempunyai sel tidur di Raqqa. Apa-apa sahaja boleh terjadi. Dan untuk menjadi jujur ​​sepenuhnya, sejak ISIL, saya tidak lagi mempercayai sesiapa pun.

Akaun ini dikumpulkan untuk dokumentari ‘Women of ISIL’ oleh ‘film maker’ , Thomas Dandois. Ia telah diedit untuk kejelasan dan ringkasan.

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments