Monday, July 15, 2024
HomeBERITAUber dan Lyft mengambil jalan yang berbeza dalam mencari keuntungan

Uber dan Lyft mengambil jalan yang berbeza dalam mencari keuntungan

NEW YORK (Reuters) – Uber Technologies Inc (UBER.N) dan Lyft Inc (LYFT.O), dua syarikat terkemuka Amerika Syarikat, berada di jalan yg berbeza sebagai Uber melaburkan wang ke dalam wang yang kehilangan perniagaan sampingan manakala saingan lebih kecil Lyft memberi tumpuan kepada bergerak orang di sekeliling.

Saham Uber melonjak 9% pada hari Jumaat selepas syarikat itu berkata pada hari Khamis ia boleh mencapai ukuran keuntungan syarikat yang meluas dalam suku keempat tahun 2020, setahun menjelang tahun sasaran sebelumnya. Ukiran itu tidak termasuk perbelanjaan untuk pampasan berasaskan saham dan lain-lain. Uber masih menjangkakan untuk kehilangan lebih daripada $ 1 bilion untuk semua 2020.

Uber dan Lyft, kedua-duanya berpangkalan di San Francisco, dinaiki beberapa pasangan ganjil. Uber jauh lebih besar, dengan $ 3.8 bilion dalam pendapatan bagi tempoh sembilan bulan pertama 2019 berbanding dengan $ 956,000,000 untuk Lyft. Pada hampir $ 69 bilion, penilaian pasaran Uber adalah hampir lima kali ganda daripada Lyft – dan lebih awal dari pembuat General Motors Co (GM.N).

Uber beroperasi di lebih banyak pasaran di seluruh dunia, walaupun ia telah bertembung dengan pengawal selia di London dan Jerman dan bergelut dalam beberapa pasaran Asia. Lyft memberi tumpuan kepada Amerika Utara.

Lyft telah lebih cepat membangunkan cara-cara untuk mengekalkan penunggang berulang yang tinggi di seluruh operasinya melalui model langganan tunggal yang dilancarkan pada bulan Oktober. Uber pada Khamis memberitahu para pelabur 2020 akan menjadi “tahun langganan” apabila ia bercadang untuk menggabungkan program kesetiaan dalam perjalanan dan penghantaran makanan ke dalam suatu rancangan tunggal.

Uber kini menawarkan cross-platform mata ganjaran program dan pada tahun 2018 melancarkan langganan bulanan yang melindungi penunggang terhadap harga lonjakan kerana lalu lintas atau cuaca, yang boleh didapati di 40 bandar-bandar AS.

Perniagaan Uber, yang menjana kira-kira sekitar tiga suku daripada pendapatannya, menguntungkan sekarang. Operasi lain Uber mengheret turun keuntungan syarikat. Sepanjang lima tahun yang lalu, Uber telah membina perniagaan penghantaran makanan Eats, kereta pandu sendiri, bekerja pada pengendalian trak pengangkutan jarak jauh dan pengangkutan ulang alik penumpang komersial.

Semua perniagaan itu adalah wang yang rugi. Uber Eats mencatatkan kerugian yang dilaraskan EBITDA sebanyak $ 777 juta dalam dua suku terakhir 2019, dua suku yang mana ia memutuskan bahawa metrik.

Kebanyakan penganalisis utama masih memilih saham Uber. Saiznya, keuntungan segmen pelayarannya dan keupayaan untuk menahan kemerosotan serantau atau tekanan pengawalseliaan dalam satu pasaran tunggal menjadikannya pelaburan jangka panjang yang lebih selamat , kata Angelo Zino, penganalisis di CFRA.

Tetapi beberapa penganalisis berkata Lyft adalah pertaruhan yang kurang berisiko.

“Kami lebih suka Lyft kerana ia memberi tumpuan kepada perniagaan yang paling menguntungkan di Amerika Utara, pasaran tunggangan yang terbesar,” kata penganalisis Cascend Securities Eric Ross.

Uber dan Lyft enggan komen.

Lyft melaporkan pendapatan suku keempat pada Feb 11. Pada bulan Oktober ia memberitahu pelabur bahawa ia akan diselaraskan EBITDA menguntungkan menjelang akhir tahun 2021. Penganalisis berkata, mereka tidak mengharapkan Lyft untuk bergerak memindahkan sasaran keuntungan.

Lyft telah mengintegrasikan maklumat transit awam ke dalam aplikasi untuk tujuh bandar AS dengan harapan untuk menjadikan aplikasinya menjadi platform pengangkutan tunggal. Uber telah mengintegrasikan maklumat transit lapan bandar Amerika Syarikat dan membolehkan pelanggan di Las Vegas dan Denver untuk membeli tiket transit awam melalui aplikasinya.

Dan Morgan, pengurus portfolio di Synovus Trust, berkata Uber perlu memberi tumpuan kepada apa yang ia lakukan yang terbaik, menghubungkan pelanggan melalui aplikasi dan usaha mereka untuk membangunkan sendiri pemanduan kereta atau teknologi penumpang sendiri.

“Jika anda kehilangan wang sebanyak Uber, ia masuk akal untuk meninggalkan perniagaan tersebut kepada syarikat-syarikat lain yang mempunyai kompetensi,” kata Morgan.

* Subscribe The Malaya Post Youtube Channel
Untuk perkembangan berita dan isu semasa
tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

SourceReuters
RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments