Tuesday, July 23, 2024
HomeBERITATentera Turki akan mula ditugaskan ke Libya - Recep Tayyip Erdogan

Tentera Turki akan mula ditugaskan ke Libya – Recep Tayyip Erdogan

Penyebaran berita ini bertujuan untuk menyokong GNA berikutan penandatanganan perjanjian antara kerajaan berasaskan Ankara dan Tripoli.

Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan berkata, Ankara mula memindahkan unit ketenteraan ke Libya untuk menyokong Kerajaan Persekutuan yang diiktiraf diperingkat antarabangsa iaitu, Government of National Accord (GNA) di Tripoli, salah satu daripada dua pentadbiran pesaing di Afrika Utara.

Pengumuman baru-baru ini selepas parlimen Turki meluluskan penempatan tentera di Libya setelah menerima permintaan untuk sokongan ketenteraan dari GNA, yang diketuai oleh Fayez al-Sarraj.

Permintaan GNA diterima ketika membasmi serangan selama sebulan oleh pasukan komando tentera pemberontak Khalifa Haftar, yang telah mendapat sokongan dari Mesir dan United Arab Emirates (UAE).

Beliau berkata Turki tidak akan mengerahkan pasukan tempur sendiri.

“Buat masa ini, kami akan mempunyai unit yang berbeza yang berfungsi sebagai pasukan pejuang,” katanya, tanpa memberikan butiran mengenai siapa dan berapa ramai tentera, dan juga dari mana mereka akan hadir.

Presiden itu berkata objektif Turki adalah “tidak bertempur”, tetapi “untuk menyokong kerajaan yang sah dan mengelakkan tragedi kemanusiaan”.

Beliau berkata: “Kewajipan tentera kita ada penyelarasan, mereka akan membangunkan pusat operasi di sana. Tentera kita akan berangkat secara beransur-ansur bermula sekarang.”

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments