Tuesday, July 16, 2024
HomeBERITASingapura sahkan kes pertama virus Wuhan

Singapura sahkan kes pertama virus Wuhan

Singapura hari ini mengesahkan kes pertama virus SARS yang telah membunuh 17 orang di China dan merebak ke beberapa negara termasuk Amerika Syarikat.

Kementerian Kesihatan (MOH) berkata pesakit itu adalah lelaki berusia 66 tahun dari Wuhan yang tiba di Singapura bersama keluarganya pada hari Isnin.

Dia mengalami demam dan batuk, segera diasingkan selepas tiba di hospital dan keputusan ujian mengesahkan bahawa dia dijangkiti coronavirus.

Salah seorang rakannya, seorang lelaki berusia 37 tahun juga dari Wuhan, telah dimasukkan ke hospital sebagai suspek kes.

Sebelum ke hospital, mereka telah menginap di sebuah hotel di Pulau Peranginan Sentosa, kata pihak kementerian itu.

Singapura menjangkakan lebih banyak kes yang sama akan berlaku memandangkan jumlah perjalanan antarabangsa yang meningkat.

Selain itu, pelancong yang meninggalkan Bangkok untuk ke China, mereka bimbang dengan penyebaran virus Wuhan, melalui perjalanan udara dan kereta api menjelang cuti Tahun Baru Imlek.

China telah meletakkan Wuhan, sebuah bandar raya berkapasiti 11 juta penduduk dianggap sebagai pusat wabak coronavirus baru yang telah meragut nyawa seramai 17 orang dan telah dijangkiti hampir 600 orang.

Thailand setakat ini mengesahkan empat kes coronavirus, jumlah terbesar selepas China. Dua daripada kes itu adalah wanita Cina yang telah dibenarkan pulang ke rumah.

Pelancong China merupakan kumpulan pelawat terbesar ke Thailand. Di lapangan terbang Suvarnabhumi di Bangkok, pengunjung bertopeng untuk mendaftar masuk penerbangan Southern China Airlines ke China.

AirAsia berkata pada hari Khamis, mereka telah membatalkan penerbangan terus antara Wuhan dan bandar-bandar di Thailand dan Malaysia sehingga 28 Januari.

Matt Thomas, yang tinggal di bandar Xian, China, berkata beliau bimbang tentang virus China yang baru, terutama sekali kerana dia pernah mengidap selesema babi yang digambarkan sebagai “mengerikan.”

“Saya agak risau bahawa ia akan berulang.  Saya baru sahaja selamat. Dalam situasi seperti ini, anda perlu ambil segalanya dengan serius, jangan mengambil apa-apa risiko,” kata Thomas.

Pegawai Kesihatan Cina bimbang kadar penghantaran akan mempercepatkan, kerana beratus-ratus juta perjalanan yang melibatkan orang Cina di dalam dan di luar negara sempena cuti untuk sambutan Tahun Baru Imlek selama seminggu.

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments