Tuesday, July 16, 2024
HomeBERITAMyanmar telah "menyebabkan kerosakan yang tidak dapat diperbaiki terhadap hak-hak Rohingya", ICJ...

Myanmar telah “menyebabkan kerosakan yang tidak dapat diperbaiki terhadap hak-hak Rohingya”, ICJ perintah Myanmar hentikan genosid

Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) yang berpangkalan di The Hague, Belanda telah mengarahkan Myanmar mengambil langkah-langkah kecemasan untuk mengelakkan pembunuhan beramai-ramai ke atas etnik minoriti Muslim Rohingya.

Dalam perintah yang diputuskan sebulay suara oleh 17 panel hakim, dan dibacakan oleh Hakim Abdulaqawi Ahmed Yusuf, pengadilan menegakkan ketentuan-ketentuan ‘Konvensyen Genosid 1948’ – mengatakan Myanmar telah “menyebabkan kerosakan yang tidak dapat diperbaiki terhadap hak-hak Rohingya”.

Mengikut ICJ, mahkamah mempunyai kuasa untuk memerintah langkah-langkah sementara apabila “prasangka yang tidak dapat diperbaiki boleh disebabkan oleh hak yang menjadi subjek prosiding kehakiman”.  Mahkamah mendapati bahawa keadaan segera telah dipenuhi dalam kes ini.

Pada bulan November, Gambia memfailkan saman terhadap Myanmar mendakwa ia melakukan “pembunuhan beramai-ramai terhadap penduduk minoriti Muslim Rohingya” dan melanggar Konvensyen Genosid 1948.

Langkah-langkah sementara adalah langkah-langkah yang diambil bertujuan untuk mencegah kemudaratan selanjutnya dan menjadi langkah pertama dalam kes undang-undang.

Hakim Yusuf berhati-hati memberi penekanan kepada memerintahkan langkah-langkah sementara tidak “menghukum” kes itu.

Mike Becker, Pensyarah di Trinity College di Dublin dan bekas Pegawai Perundangan di ICJ, menekankan: “Ini adalah keputusan awal yang tidak menjejaskan merit kes itu.”

Kerana graviti jenayah di mana Myanmar telah dituduh, Becker dan ahli perundangan lain menyifatkan kes itu sebagai “cabaran undang-undang bersejarah”.

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments