Saturday, May 25, 2024
HomeBERITASetiausaha Kewangan dan ahli politik Scortland letak jawatan selepas didakwa menghantar beratus-ratus...

Setiausaha Kewangan dan ahli politik Scortland letak jawatan selepas didakwa menghantar beratus-ratus mesej kepada remaja lelaki berusia 16 tahun

Setiausaha Kewangan Scotland telah meletak jawatan, beberapa jam sebelum menyampaikan bajet tahunan, selepas dia dilaporkan menghantar beratus-ratus mesej kepada budak lelaki berusia 16 tahun di media sosial.

Derek Mackay berhenti pada hari Khamis, mengatakan bahawa dia telah “berperilaku bodoh”.

Surat khabar The Scottish Sun melaporkan bahawa Mackay berusia 42 tahun menghantar lebih 270 mesej kepada remaja lelaki di Facebook dan Instagram.

Mesej yang ditulis memberitahu remaja lelaki itu “comel” serta menawarkan untuk membawanya ke perlawanan ragbi dan makan malam.

Akhbar itu berkata Mackay terus “mengusik” remaja itu dengan mesej, walaupun selepas mengetahui usianya.

Namun, Mackay tidak dituduh melanggar undang-undang.

“Berkhidmat dalam kerajaan telah menjadi keistimewaan yang besar dan saya minta maaf kerana membiarkan rakan sekerja dan penyokong turun,” kata Mackay dalam satu kenyataan.

Mackay adalah pemimpin yang semakin meningkat naik dalam Parti Kebangsaan Scotland (SNP), yang mengendalikan pentadbiran berasaskan separa autonomi Scotland di Edinburgh.

Dia dilihat sebagai pengganti berpotensi untuk Menteri Pertama Nicola Sturgeon sebagai pemimpin SNP, yang menganjurkan kemerdekaan dari United Kingdom untuk negara 5.5 juta.

Skandal itu berlaku sama seperti kes bekas Ketua SNP, Alex Salmond, yang dituduh melakukan serangan seksual terhadap wanita – termasuk satu cubaan rogol, dan sedang bersiap sedia untuk dibicarakan pada 9 Mac.

Salmond keluar dari SNP pada Ogos 2018 semasa cuba membersihkan namanya.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments