Thursday, May 30, 2024
HomeBERITASelebriti China mohon maaf promosi sup kelawar untuk program pelancongan

Selebriti China mohon maaf promosi sup kelawar untuk program pelancongan

Kini angka kematian akibat novel koronavirus (2019-nCoV) meningkat mencecah lebih 80 orang, manakala yang positif wabak berkenaan pula kini seramai 2,700 orang di negara China, seorang selebriti terkenal negara terbabit tampil membuat permohonan maaf kerana memuat naik video mempromosi daging kelawar tiga tahun lalu.

South China Morning Post (SCMP) melaporkan Wang Mengyun, hos sebuah rancangan mengenai percutian antarabangsa menulis di laman microblog peribadi yang beliau tidak mengetahui kelawar boleh menjadi pembawa kepada virus itu.

“Saya langsung tidak tahu ketika penggambaran itu berlaku (2017), wujud virus seperti itu. Saya hanya mengetahuinya baru-baru ini,” tulisnya lagi.

Wang berkata video itu dirakamkan di Palau, sebuah kepulauan di barat Lautan Pasifik tiga tahun lalu ketika beliau dan krunya membuat penggambaran mempromosi program pelancongan.

Sewaktu penggambaran, Wang telah mencuba beberapa jenis masakan tempatan, termasuk sup kelawar.

Di dalam video itu, Wang dan seorang lagi wanita China lain mengangkat mangkuk sup itu dan memandang ke kamera sambil tersenyum dan berkata, “Daging kelawar ini sangat segar dan rasanya seperti daging ayam.”

Video itu telah diturunkan, namun kembali dimuat naik ribuan rakyat China lain selepas kes seakan-akan pneumonia mula direkodkan di bandar Wuhan, hujung tahun lepas.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

SourceSCMP
RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments