Thursday, May 23, 2024
HomeBERITASanna Marin berusia 34 tahun dari Finland menjadi Perdana Menteri termuda di...

Sanna Marin berusia 34 tahun dari Finland menjadi Perdana Menteri termuda di dunia

Sanna Marin, Menteri Pengangkutan berusia 34 tahun dari Finland, dipilih hari ini (8 Disember) sebagai Perdana Menteri (PM), menjadikannya sebagai pemimpin termuda memegang tugas  dan jawatan itu, dan juga sebagai PM termuda di dunia.

Marin akan mengambil alih jawatan daripada Antii Rinne, yang meletak jawatan dari kedudukannya minggu lalu selepas hanya enam bulan bekerja, berikutan kontroversi mengenai pengendalian mogok.

Sama seperti Rinne, Marin adalah ahli Parti Demokratik Sosial, iaitu parti yang terbesar dalam gabungan lima anggota kerajaan Finland.

Empat pihak lain juga dipimpin oleh wanita, tiga daripadanya berusia di bawah 35 tahun.

Reuters melaporkan bahawa Marin akan meneruskan agenda untuk mengurangkan pelepasan karbon, dan dia memberitahu pemberita selepas memenangi undi parti yang tipis terhadap pemimpin kumpulan parlimen SDP, Antti Lindtman: “Kami mempunyai banyak pekerjaan yang harus dilakukan untuk mengembalikan semula kepercayaan.”

Marin menyertai beberapa pemimpin dunia di bawah umur 40 tahun, dan telah dibandingkan dengan Perdana Menteri progresif New Zealand Jacinda Ardern.

Seperti Ardern, Marin adalah seorang ibu muda, anak perempuannya Emma dilahirkan tahun lepas.

Menurut syarikat penyiaran awam kebangsaan Finland, YLE, Marin berkata dia adalah yang pertama dalam keluarga yang bekerja sambil belajar untuk menamatkan sekolah menengah dan universiti.

Dia juga bercakap dengan media Finland (pautan dalam bahasa Finland) tentang perasaan diskriminasi ketika ibunya berada dalam hubungan dengan wanita lain.

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments