Tuesday, May 21, 2024
HomeBERITAParas oksigen menurun, pelakon veteran Aripah Damanhuri ditidurkan

Paras oksigen menurun, pelakon veteran Aripah Damanhuri ditidurkan

Pelakon veteran Aripah Damanhuri, 73, dimasukkan ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) dan terpaksa ditidurkan selepas paras oksigen menurun semalam.

Perkara itu disahkan anaknya dalam satu laporan berita Harian Metro.

“Assalam wbt semua. Saya Boy, anak Mak Aripah Damanhuri, nak beritahu yang mak sekarang ini sedang diintubate @ ditidurkan di kecemasan HKL. Doktor ‘suspek’ (syak) jangkitan kuman di paru-paru. Pohon doa semua ye agar urusan mak dipermudahkan Insya-Allah,” katanya.

Menurut anaknya kenali sebagai Boy, ibunya pernah dimasukkan ke Hospital Sungai Buloh awal bulan ini kerana gout. Malah, beliau tidak menghidap penyakit yang terlalu teruk.

“Namun, selepas dibenarkan keluar, emak mula hilang selera makan dan minum tapi keadaannya masih okey. Bagaimanapun, baru-baru ini emak agak teruk apabila dia tak nak makan langsung dan sebagainya sehinggalah petang semalam dia tak respon semua.

“Kami terus panggil ambulans bawa ke HKL. Doktor buat pemeriksaan dan mendapati bacaan oksigennya menurun kepada 80 peratus dan bacaan darah pun rendah,” katanya.

Selain itu, anaknya turut menjelaskan doktor membuat keputusan menidurkan ibunya serta memaklumkan empat organnya terjejas tetapi bukannya rosak.

“Sekarang doktor memastikan emak bergantung kepada bantuan pernafasan dan beberapa peralatan penting. Kami sedang tunggu perkembangan lanjut. Doakan kesembuhan emak.
Apapun kami bersedia dengan segala kemungkinan dan berdoa agar urusannya dipermudahkan,” katanya.

Menurut Boy, ibunya sudah bersara dari bidang lakonan selama lima tahun dan banyak mengisi masa dengan mengikuti program santai bersama rakan-rakan artis yang lain.

“Emak sudah lima tahun bersara dari lakonan. Masanya banyak diisi dengan mengikuti program santai bersama kawan-kawan artis,” katanya.

Aripah Damanhuri merupakan kakak kepada pelakon Normah Damanhuri banyak membintangi drama sejak 1980-an.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments