Monday, July 15, 2024
HomeBERITANACSA, Polis siasat penggodam 'tepi kelabu" - Annuar Musa

NACSA, Polis siasat penggodam ‘tepi kelabu” – Annuar Musa

KUALA LUMPUR, 17 September – Tindakan sedang diambil ke atas dakwaan menggodam sistem pembayaran gaji kerajaan oleh sekumpulan individu yang menggelarkan diri mereka sebagai penggodam “topi kelabu”.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa berkata Agensi Keselamatan Siber Negara (NACSA) telah ditugaskan untuk menyiasat perkara itu dan mengambil tindakan sewajarnya.

Katanya, Jabatan Perdana Menteri akan membantu NACSA ​​sekiranya mana-mana data kerajaan telah terjejas.

“Di bawah NACSA, perkara itu sedang disiasat oleh agensi itu. JPM (Jabatan Perdana Menteri) akan membantu (jika terdapat pelanggaran data).

“Tindakan sedang diambil,” katanya kepada media.

Tan Sri Annuar bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai laporan itu dan tahap kerosakan yang ditanggung kerajaan berhubung perkara itu.

“Mari kita tunggu analisis forensik digital. “Hanya NACSA ​​boleh mengeluarkan kenyataan mengenai perkara ini,” katanya.

Terdahulu Sin Chiew Daily melaporkan bahawa kumpulan penggodam yang menggelarkan diri mereka sebagai “organisasi keselamatan siber topi kelabu” telah mendakwa bahawa mereka boleh menceroboh sistem ePenyata Gaji (ePaySlip) penjawat awam untuk menunjukkan terdapat kelemahan dalam sistem.

Mereka merancang untuk menjual data yang diekstrak daripada pangkalan data ePaySlip di beberapa pasaran pangkalan data terbuka mulai 19 September ini.

Dalam perkembangan sama, Ketua Polis KLIA Asisten Komisioner Imran Abd Rahman berkata laporan polis mengenai perkara itu telah diterima daripada Jabatan Audit Negara dan siasatan sedang dijalankan.–THE MALAYA POST

*Subscribe Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

 

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments