Sunday, May 26, 2024
HomeBERITAMalam amal 'The Cloth Concert' anjuran PVRTM meriah!

Malam amal ‘The Cloth Concert’ anjuran PVRTM meriah!

PUTRAJAYA, 23 Oktober – Persembahan memukau! Itulah reaksi umum penonton program amal The Cloth Concert anjuran Persatuan Veteran RTM (PVRTM) dengan kerjasama Radio Televisyen Malaysia (RTM), Majalah WM (www.majalahwm.com) dan B’York KL di IOI Grand, IOI City Mall di sini malam semalam.

Jaffar Abd Rahman @ Idris atau Jari yang memulakan persembahan, memukau penonton dengan tiupan saksofonnya sambil diiringi oleh peragaan fesyen ciptaan Sharifah Kirana.

Menurut kenyataan media Biro Komunikasi dan Media PVRTM kepada The Malaya Post, kira-kira 1,000 penonton termasuk tetamu diraja Tengku Permaisuri Selangor, Tengku Permaisuri Norashikin bertepuk gemuruh setiap kali menikmati persembahan lapan artis popular sambil diiringi peragaan fesyen tradisional dan moden rekaan 21 pereka ternama termasuk Zang Toi yang kini berpangkalan di Amerika Syarikat.

Tokoh industri muzik, Datuk Aziz Bakar berkata gabungan persembahan artis ternama dan pereka tempatan yang terkenal di dalam dan luar negara seperti Zang Toi sangat luar biasa dan patut diteruskan pada masa akan datang.

“Persembahan ini sudah pasti dapat meningkatkan industri hiburan dan fesyen kita serta membawa ciptaan fesyen dan fabrik kita ke peringkat global,” katanya ketika ditemui selepas menyaksikan konsert yang julung-julung kali dipersembahkan itu.

Lebih 100 fesyen timur dan barat ciptaan 21 pereka iaitu Datuk Tom Abang Saufi, Rizman Ruzaini, Huda Hassan, Sharifah Kirana, Calvin Thoo, Wan Bynun, Salikin Sidek, Yani Bakhtiar, NinabNina, Syahrir Nurdin, Carven Ong (pereka busana filem Hollywood Crazy Rich Asians) Melinda Omar (Melor), Persatuan Pereka Bumiputera Malaysia (MBDA) diwakili oleh pereka fesyen yang diterajui oleh Presidennya Rasta Rashid, bersama Hasfitri Yusof, Maswira Majid, Anas Abdullah, Rizal Latif, Kalima dan Amaratpal Donnie dan Zang Toi diperagakan oleh 24 peragawati termasuk pelakon Datin Seri Maria Farida yang terkenal sebagai model sebelum terjun ke dunia lakonan.

Maria yang sudah lama meninggalkan bidang peragaan fesyen kelihatan begitu anggun menggayakan fesyen ciptaan Yani Bakhtiar dengan iringan lagu nyanyian Datin Alyah.

Anuar Zain menjadi tumpuan peminat termasuk dari Singapura yang turut menyanyi bersama-samanya apabila beliau mengiringi peragaan fesyen rekaan Zang Toi, Carven Ong dan Rizman Ruzaini.

Ning Baizura, Stacy, Datin Alyah, Noryn Aziz, Azlina Aziz dan MimiFly turut meriuhkan dewan dengan suara mereka yang mantap terutama Azlina Aziz yang masih mengekalkan suara seperti mula-mula muncul dalam arena seni suara hampir empat dekad lalu.

Matlamat penganjuan The Cloth Concert yang akan disiarkan oleh RTM pada November depan bagi mengumpul dana Tabung Kebajikan PVRTM turut menerima pujian Tengku Permaisuri Norashikin yang juga penaung diraja persatuan itu.

Sewaktu bertitah, baginda berharap dana yang dikumpul menerusi tabung itu dapat digunakan dan diagihkan sebaik mungkin secara telus dan adil demi membantu serta meringankan beban ahli-ahli PVRTM yang benar-benar memerlukan.

Presiden PVRTM Zohara Gany Bathusha pula berkata persatuan itu akan terus berusaha melaksanakan program yang dapat mengumpul dana bagi mengisi tabung kebajikan untuk meringankan beban ahli.

“Salah satu usaha ke arah itu ialah melancarkan skim insurans kesihatan untuk ahli yang sakit atau ditimpa kemalangan yang memerlukan kos rawatan yang tinggi. Insya-Allah perbincangan awal telah kami lakukan dengan sebuah agensi insurans. Jika segalanya dipersetujui, ia mungkin akan dapat direalisasikan pada suku pertama tahun hadapan.

“Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada Majalah WM kerana membantu mengumpul pereka fesyen terkenal lama dan baharu untuk menyertai program ini. Juga kepada B’York KL pimpinan Syeba Yip yang berpengalaman dalam penganjuran pertunjukan fesyen. Tidak lupa kepada supermodel Malaysia, Tinie yang turut membantu menguruskan peragawati pada persembahan ini,” katanya.

Program dua jam yang dihoskan oleh bekas penyampai Radio 4 RTM, Datuk Yasmin Yusoff itu akan disiarkan oleh RTM bulan depan.

*Subscribe Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments