Saturday, July 20, 2024
HomeBERITALouis Vuitton merancang menutup salah satu kedai mewah di Hong Kong sebagai...

Louis Vuitton merancang menutup salah satu kedai mewah di Hong Kong sebagai respon terhadap protes anti kerajaan yang memberi kesan kepada penurunan jualan

Louis Vuitton, jenama mewah terbaik di dunia, adalah label pertama bertindak balas terhadap kesan protes anti-kerajaan yang mencengkam Hong Kong selama tujuh bulan yang lalu dengan menutup salah satu kedai di bandar berkenaan.

Menurut sumber, jenama yang dimiliki oleh kumpulan mewah LVMH, merancang untuk menutup kedai di pusat membeli-belah Times Square di daerah membeli-belah Causeway Bay, selepas pemilik mall, Wharf Real Estate Investment Corporation (Wharf Reic), menolak permintaan untuk menurunkan sewa di ruang utama tingkat kedua.

Louis Vuitton mempunyai lapan kedai di Hong Kong, salah satunya di pusat membeli-belah Lee Gardens, hanya 4 minit berjalan kaki dari Times Square. Ia sebelum ini mengumumkan rancangan untuk membuka kedai kesembilan di Lapangan Terbang Antarabangsa Hong Kong pada tahun 2021.

Label besar jenama dari Perancis, sama seperti jenama mewah yang lain, pada masa lalu ketika Hong Kong berjaya menarik ramai pembeli dari tanah besar China, yang datang ke bandar untuk mengambil peluang membeli barangan mewah dengan harga yang lebih murah (Hong Kong adalah pelabuhan bebas dan tidak mengenakan tarif kastam ke atas barang import).

Walau bagaimanapun, penunjuk perasaan telah bertukar sentimen yang lebih ganas dan anti-China telah meningkat – dengan jurucakap Mandarin diserang secara fizikal dan perniagaan berkaitan China telah dirosakkan, pengunjung China telah menghancurkan Hong Kong.

Mengikut angka terkini yang dikeluarkan oleh Lembaga Pelancongan Hong Kong, hanya 2.65 juta orang melawat pada November 2019, penurunan 56 peratus dari tempoh yang sama tahun lepas.

Jualan runcit juga menjunam, dengan jenama seperti Moncler, Gucci dan Salvatore Ferragamo melaporkan penurunan jualan sehingga 45 peratus di Hong Kong pada suku ketiga yang berakhir pada 30 September.

LVMH melaporkan penurunan 25 peratus dalam jualannya di Hong Kong dalam tempoh yang sama.

Bagi menangani prestasi buruk dalam rangkaian runcit Hong Kong, LVMH telah menugaskan beberapa kakitangan jualan ke kedai-kedai di tanah besar China untuk menyimpan barangan kerana ramai pembeli dari China yang pernah datang ke Hong Kong untuk membeli-belah sekarang membeli barangan mewah melalui dari rumah.

Jualan barangan berjenama mewah di Hong Kong didorong terutamanya oleh pelancong antarabangsa, dan pengunjung dari China menyumbang sehingga 70 peratus pembelian dalam sektor mewah.

Hartanah komersial Hong Kong juga antara yang paling mahal di dunia, oleh sebab itu, kesan rusuhan pada barangan berjenama mewah telah menjadi signifikan. Apabila label fesyen Itali, Prada mengesahkan bahawa ia akan mengakhiri penyewaan kedai utama di Causeway Bay pada bulan Jun 2020, pemilik kedai mengumumkan bahawa ia akan mengurangkan sewa bulanan sebanyak HK $ 9 juta (US $ 1.15 juta) sebanyak 44 peratus untuk penyewa seterusnya.  Prada mengambil keputusan sebelum demonstrasi bermula.

Louis Vuitton membayar sewa bulanan sebanyak HK $ 5 juta untuk kedai 10,000 kaki persegi di Times Square, menurut perunding industri. Jenama mewah membayar sewa yang serupa untuk kedai-kedai di lokasi utama di tempat lain di bandar terbabit.

Wharf Reic menolak penolakan permintaan Louis Vuitton untuk mengurangkan kadar sewa dengan sikap pemaju lain yang berpusat di Hong Kong seperti Swire Properties, pemilik pusat membeli-belah mewah Pacific Place di Admiralty, dan Hongkong Land, pemilik pusat membeli-belah mewah  di Tengah.  Mereka telah menghasilkan beberapa langkah, termasuk konsesi sewa, untuk membantu penyewa runcit yang menghadapi krisis semasa.

Seperti yang dilaporkan oleh The Post pada bulan Oktober, seorang eksekutif LVMH terkemuka yang biasa bekerja di rantau ini tidak menyebut kata-kata pada suatu acara semasa Minggu Fesyen Paris, menjelaskan bahawa jika keadaan tidak bertambah baik dan jika pelancong China terus menghancurkan bandar yang disukai dari destinasi lain seperti Korea Selatan, Jepun, Singapura dan Thailand, Hong Kong berisiko menjadi “seperti mana-mana bandar kedua atau ketiga di China”.  (Hangzhou, Wuhan, dan Chengdu adalah contoh bandar-bandar tingkat kedua di China, manakala Fuzhou, Harbin, dan Zhengzhou adalah contoh-contoh bandar-bandar peringkat ketiga.)

Kehilangan penyewa utama seperti Louis Vuitton akan memberi tamparan hebat kepada pusat membeli-belah seperti Times Square, yang juga menempatkan butik-butik jenama LVMH utama seperti Dior, Fendi, Celine dan Givenchy – barangan jenama antarabangsa yang cenderung menarik pembeli mewah.

Sebagai ketua dalam sektor barangan berjenama mewah, Louis Vuitton menetapkan trend bukan sahaja mengenai fesyen tetapi juga strategi runcit dan perniagaan. Masih terlalu awal untuk mengatakan sama ada keputusan oleh jenama mewah terbesar di dunia untuk menutup kedai utama Hong Kong akan mempunyai kesan domino, yang akan menyebabkan penutupan kedai yang lebih menonjol di sektor runcit mewah di bandar berkenaan pada tahun 2020.

Sourcescmp.com
RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments