Friday, May 31, 2024
HomeDUNIATerkini : Lima maut, ramai khuatiri hilang dan tiada tanda-tanda kehidupan selepas...

Terkini : Lima maut, ramai khuatiri hilang dan tiada tanda-tanda kehidupan selepas letusan gunung berapi di pulau New Zealand

Sekurang-kurangnya lima maut dan ramai dikhuatiri hilang dalam tragedi letupan gunung berapi yang meletus di sebuah tapak pelancongan popular di New Zealand Isnin lalu.

Beberapa pelawat, termasuk beberapa kapal pelayaran Royal Caribbean, berada berhampiran White Island apabila ia meletup.

Menurut pihak berkuasa kejadian berlaku pada jam 2.11 pagi waktu tempatan mengakibatkan kira-kira 12,000 kaki awan tebal melitupi udara.

Sekurang-kurangnya 18 orang mengalami kecederaan terbakar serius berjaya diselamatkan.

“Menurut maklumat yang kami ada, kami tidak percaya apa-apa yang selamat di pulau itu,” kata Timbalan Pesuruhjaya John Tims pada sidang akhbar.

Tim berkata usaha pencarian telah ditangguhkan malam itu selepas pakar mendapati pulau itu tidak stabil.

Tentera New Zealand dijangka memeriksa perimeter pulau pada malam pertama Selasa lalu, dengan pesawat dan peralatan lain.

“Tiada tanda-tanda kehidupan di mana-mana,” menurut kenyataan yang dikeluarkan polis sejurus selepas tengah malam waktu tempatan.

Perdana Menteri Jacinda Ardern memberitahu pemberita pada sidang akhbarnya kedua-dua warga New Zealand dan pelawat asing berada di sekitar pulau di Bay of Plenty apabila gunung berapi meletus.

Untuk rekod White Island dikategorikan gunung berapi yang paling aktif di New Zealand tidak didiami, tetapi dikunjungi oleh pelancong.

“Saya tahu akan ada kebimbangan dan kecemasan yang besar bagi mereka yang mempunyai orang yang tersayang di dalam atau di sekitar pulau itu dan saya dapat memastikan polis melakukan segala yang mereka dapat,” kata Ardern, yang merancang untuk melakukan perjalanan ke pulau itu dengan Menteri New Zealand Defender Awam, Peeni Henare.

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments