Sunday, October 20, 2024
HomeBERITALima kaedah masakan baik untuk kesihatan

Lima kaedah masakan baik untuk kesihatan

Dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) selain mengawal ketat aktiviti di luar, pengambilan makanan harian juga perlu dikawal bagi mengekalkan kesihatan badan.

Jika diamati dari sudut positif, banyak hikmah dan kebaikan di sebalik musibah yang melanda negara.

Ketika dalam tempoh PKP ia adalah masa keemasan khususnya para isteri dan ibu menyediakan makanan yang sihat dan seimbang kepada keluarga tercinta.

Jadi gunalah peluang ini dengan mengikuti lima kaedah masakan yang sihat dan baik untuk tubuh badan.

1) Menumis

*Mengurangkan kehilangan nutrien terutamanya Vitamin B dan C
*Rendah Kalori kerana penggunaan minyak yang minima

2) Membakar

*Rendah kalori
*Membunuh mikroorganisma supaya makanan selamat dimakan

3) Memanggang

*Kurang berminyak dan mudah dicerna
*Menaikkan aroma makanan sambil mengekalkan jusnya

4) Mereneh (Sup)

*Sajian sup merupakan masakan yang mudah disediakan dengan mencampurkan sumber protein daripada ayam dan sayur bersama untuk menjadikannya hidangan berkhasiat

5) Mengukus

*Menimakan kehilangan nutrien semasa memasak
*Mengekalkan rasa asli dan kesegaran makanan

5 cara untuk anda menyediakan makanan dengan cara yang sihat. Bahagian Pemakanan, Kementerian Kesihatan Malaysia telah…

Dikirim oleh KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA pada Minggu, 19 April 2020

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments