Saturday, July 13, 2024
HomeBERITAKL Fashion Weekend 2021: Dimensi Baharu, Pameran Fesyen Metaverse NFT

KL Fashion Weekend 2021: Dimensi Baharu, Pameran Fesyen Metaverse NFT

KUALA LUMPUR, 24 Nov – KL Fashion Weekend 2021 kembali dengan pengalaman yang julung-julung kalinya untuk industri fesyen tempatan, pertunjukan fesyen NFT Meta Verse untuk dinikmati semua! Dianjurkan oleh Tradisi Busana PR, dan dengan bangganya disokong oleh PENJANA, Kementerian Komunikasi dan Multimedia, (KKMM) dan MyCreative Ventures dan akan disiarkan kepada umum dari 25 hingga 28 November melalui www.klfashionweekend.com.

“Kl Fashion Weekend 2021 akan menjadi acara fesyen pertama yang dipersembahkan dalam bentuk ‘PHYGITAL’ atau ‘Digi-physical’, gabungan kedua-dua dunia fizikal dan juga dunia digital (metaverse). Ini tidak pernah berlaku sebelum ini di Malaysia dan akan mencipta sejarah untuk industri fesyen tempatan. Buat pertama kalinya dalam sejarah juga, kami akan memperkenalkan NFT (Token Tidak Boleh Diikat) untuk fesyen. Kami berhasrat untuk memperkenalkan landskap baharu untuk industri fesyen tempatan dengan pendigitalan dan kemampanan,” kata Dodi Mohammad, Penerbit Acara dan Pengasas acara KL Fashion Weekend..

Beliau menambah, “Kami juga ingin mengucapkan terima kasih kepada MyCreative Ventures kerana memudahkan penyaluran geran di bawah Pelan PENJANA untuk Industri Kreatif, yang membantu ke arah penganjuran KL Fashion Weekend 2021. Perhatian dan keprihatinan yang ditunjukkan terhadap komuniti kreatif dan pengamal, telah memberikan kekuatan kepada kami untuk meneruskan usaha  dan telah membantu menghidupkan semula industri.”

Para pereka fesyen yang ditampilkan dalam KL Fashion Weekend 2021 mewakili keseluruhan spektrum industri fesyen tempatan. Barisan pereka termasuk yang bernama besar seperti Zang Toi dengan kerjasama Nang Surya Batik, Dato’ Tom Abang Saufi dan Lord’s, pereka-pereka yang sedang menyerlah iaitu Wan & Mary, Tym Fatimah, Bin Qareem, Ked Depo oleh Faisol Abdullah, Atma Alam , Jafiqa dan Ash Majid, serta graduan muda UiTM dan Raffles yang baru menceburi industri. Usaha ini juga untuk mempromosikan pendidikan fesyen yang terdapat di negara ini.

KL Fashion Weekend percaya dengan promosi keupayaan pengeluaran fesyen negara yang pada umumnya adalah bertaraf artisanal. Itulah sebabnya kami berhasrat untuk mencipta paradigma kerja dan ekosistem komersial yang sesuai untuk mereka. Jelas sekali Malaysia tidak akan mampu bersaing dengan negara seperti China, India atau Vietnam untuk mendapatkan buruh murah. Walau bagaimanapun, kita dikurniakan ramai tenaga mahir yang cintakan kerjaya mereka dan bukan hanya berperanan sebagai pekerja kilang semata-mata. Kami percaya bahawa sumber berharga ini dalam bentuk tukang jahit, penenun dan pereka boleh diperkenalkan semula di dalam negara dan di peringkat global,” kata Dodi.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan MyCreative Ventures, Junady Nawawi berkata, “KL Fashion Weekend merupakan salah satu penerima Geran Pemulihan Industri Kreatif (CIRG) di bawah Pelan PENJANA untuk Industri Kreatif. Ini adalah salah satu daripada banyak inisiatif Kerajaan melalui MyCreative yang terdiri daripada geran, pinjaman mudah pelaburan yang sepadan, pinjaman mudah laluan pantas dan program pelengkap seperti latihan digital, bimbingan dan kerjasama,”

“Sepanjang pandemik ini, MyCreative telah melaksanakan spektrum penuh inisiatif pemulihan untuk industri kreatif, termasuk Pelan PENJANA untuk Industri Kreatif, Pakej Rangsangan Industri Kreatif Malaysia (PRISMA) dan Pakej Kesejahteraan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH). Kami kekal komited untuk membantu komuniti kreatif dan pengamal untuk bangkit semula dan bergerak ke hadapan,” dia menambah.

Acara Fesyen Hujung Minggu KL 2021 dipersembahkan kepada penonton dari rumah agam warisan, Rumah Tangsi. Lokasi itu dipilih dengan tepat kerana hubungkaitnya dengan industri fesyen dan peruncitan di Malaysia. Pemilik Rumah Tangsi, Loke Chow Kit adalah seorang pembesar perlombongan terkenal dan ahli majlis perbandaran yang juga memulakan gedung serbaneka pertama di Malaysia – Chow Kit & Co – yang terbesar di KL pada masa itu.

Acara ini juga akan menampilkan Webinar Langsung dengan pelbagai personaliti fesyen dan pakar dalam bidang mereka termasuk Jill Sinclair, pengasas Bespoke & British, Latiff Napolean, jurugambar fesyen yang berpangkalan di London dan Puan Zubaidah Sual AMN, penasihat Muzium Negara dan aktivis kebudayaan untuk pemuliharaan dan pemuliharaan tekstil, pakaian dan aksesori tradisional Melayu. Semua Webinar akan diacarakan oleh Dato’ Yasmin Yusuff.

Untuk rekod, MyCreative Ventures adalah cabang pelaburan kerajaan yang ditubuhkan untuk menjana industri kreatif Malaysia menerusi pengagihan dana yang strategik dan inovatif.

Sila layari www.mycreative.com.my untuk maklumat lanjut.– THE MALAYA POST

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments