Thursday, May 30, 2024
HomeBERITAKarnival TVET MADANI dapat sambutan menggalakkan di Sabah

Karnival TVET MADANI dapat sambutan menggalakkan di Sabah

Lebih 3,000 rakyat Sabah menghadiri Karnival Latihan Pendidikan Teknikal dan Vokasional (TVET) Madani yang diadakan sempena Minggu Latihan Kebangsaan (NTW) 2023.

Timbalan Menteri Sumber Manusia Mustapha Sakmud berkata negara perlu menyediakan akses kepada pendidikan dan latihan berkualiti tinggi kepada semua lapisan masyarakat.

“Ini bagi memaksimumkan potensi setiap individu dan mempercepatkan pertumbuhan negara,” katanya ketika melancarkan karnival itu di Masjid Bandaraya Kota Kinabalu hari ini.

Menerusi karnival itu, beliau berharap semangat Malaysia Madani dapat dipraktikkan dan memperkukuh sektor TVET untuk menjadi pemacu utama negara.

“Ini penting untuk memupuk generasi baharu pemimpin Malaysia masa depan,” katanya.

Beliau turut menggesa semua orang termasuk sektor awam dan swasta, institusi pengajian tinggi, sekolah teknik dan pelajar supaya mengukuhkan kerjasama dan melibatkan diri secara aktif dalam pembangunan modal insan tempatan.

Ketua pegawai pelanggan Perbadanan Pembangunan Sumber Manusia (HRD Corp), Wan Yon Shahima Wan Othman melahirkan harapan agar inisiatif NTW akan memperkukuh lagi persediaan untuk melahirkan modal insan tempatan yang cekap dan berdaya saing.

Beliau juga mengumumkan bahawa Persidangan & Pameran Modal Insan Kebangsaan (NHCCE) 2023 – Wilayah Borneo akan diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Sabah (SICC) dari 4 hingga 5 Julai.

Ini adalah kali pertama HRD Corp membawa persidangan modal insan tahunannya ke semua wilayah utama di Malaysia, katanya.

Karnival yang diadakan di Kota Kinabalu itu menyaksikan penyertaan Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Negara (NIOSH), Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO), Jabatan Pembangunan Kemahiran (DS) dan Jabatan Buruh.

Agensi tersebut menyediakan sesi taklimat mengenai keselamatan dan kesihatan pekerjaan, skim keselamatan sosial suri rumah, pembangunan kemahiran dan isu buruh di Sabah.

*Subscribe Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments