Friday, July 19, 2024
HomeBERITAJambatan baharu siap, dua ribu penduduk Kg. Pemberian, Kuala Krai bebas dari...

Jambatan baharu siap, dua ribu penduduk Kg. Pemberian, Kuala Krai bebas dari terputus hubungan setiap kali banjir melanda

KUALA KRAI, 24 Jan. – Dua ribu penduduk di sekitar Kampung Pemberian, Kuala Krai, Kelantan, menarik nafas lega apabila jambatan baharu kampung itu siap pembinaannya pada hujung tahun 2020.

Jambatan yang dibina dengan kos RM28.6 juta itu bagi menggantikan jambatan lama yang tidak selamat dan sering ditenggelami banjir setiap kali musim tengkujuh menyebabkan penduduk terputus hubungan.

Ia mula dibina pada tahun 2016 dibawah peruntukan Kementerian Pembangunan Luar Bandar, KPLB.

Majlis perasmiannya disempurnakan oleh Menterinya, Datuk Seri Mahdzir Khalid di sini hari ini.

Turut hadir, Timbalan Menteri II KPLB Datuk Hasbi Habibollah, Ketua Setiausaha KPLB, Datuk Ramlan Harun dan Pengerusi Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan, KESEDAR, Datuk Nik Mohammad Abduh Nik Aziz.

Terletak kira-kira 28 kilometer dari bandar Kuala Krai dan 1 kilometer dari Simpang Jalan Utama Kuala Krai-Gua Musang dari Kg. Manjor ke Kg. Pemberian, jambatan sepanjang 240 meter itu akan memudahkan perhubungan dan keselamatan penduduk sekitarnya.

“Jambatan ini dinaikkan ketinggiannya sedikit daripada jambatan yang lama dan InshaAllah kalau banjir besar melanda ianya tak akan sampai ke paras jambatan ini berdasarkan jangkaan dan perkiraan oleh Jabatan Kerja Raya (JKR),” jelas Mahdzir dalam satu kenyataan kepada media hari ini.

Penduduk kampung terbabit sebelum ini sering terputus hubungan setiap kali banjir melanda di musim tengkujuh yang menenggelamkan jambatan besi yang dibina rendah.–THE MALAYA POST

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

 

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments