Friday, May 24, 2024
HomeBERITAHarga minyak dan saham dunia stabil

Harga minyak dan saham dunia stabil

Terkini, pasaran kewangan stabil selepas beberapa hari berada pada paras turun, naik berikutan pembunuhan Qassem Soleimani.

Harga minyak naik pada hari ini (9 Januari) dan menerima beberapa kerugian besar dari sesi sebelumnya sebagai pasaran yang menyeimbangkan semula selepas hubungan Amerika Syarikat dan Iran semakin tegang dan meredakan krisis di Timur Tengah.

Harga telah melonjak sebagai tindak balas terhadap pembunuhan jeneral Iran dalam serangan udara Amerika minggu lalu dan serangan balas Iran ke atas pengkalan tentera Amerika Syarikat di Iraq pada Rabu (8 Januari), sebelum menjunam lebih daripada 4 peratus apabila kedua-dua negara dengan cepat meretas ketegangan,  minggu rendah dalam sesi dagangan sebelumnya.

Minyak mentah Brent naik 55 sen, atau 0.8 peratus, kepada $ 65.99 setong pada 01:09 GMT selepas jatuh 4.1 peratus pada hari Rabu.

Harga kini sedikit lebih rendah berbanding tempoh sebelum pembunuhan komander tentera Iran Qassem Soleimani yang telah mencetuskan krisis Amerika Syarikat dan Iran.

Minyak AS menambah 61 sen, atau 1 peratus, kepada $ 60.22 selepas jatuh hampir 5 peratus pada sesi sebelumnya.

Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump telah kembali menyatakan ancaman dan berkata Iran “standing down” selepas serangan roket dilancarkan Iran namun tiada kematian seperti yang telah disahkan oleh Pentagon, dengan mengatakan serangan “concluded” sebagai tindak balasnya terhadap pembunuhan Soleimani.

Bank JP Morgan mengekalkan unjurannya ke atas Brent kepada purata $ 64.50 setong pada tahun ini.

“Kesan harga minyak akan bergantung pada (sejauh) gangguan bekalan berbanding kapasiti ganti yang ada, inventori minyak global dan tindak balas terhadap harga minyak dari pengeluar Amerika Syarikat, kata pihak bank terbabit dalam nota penyelidikan komoditi.

Saham Asia menerima kenaikan sebelumnya di Wall Street pada hari Khamis ekoran pelabur mengambil tempoh bertenang ketika ketegangan di Timur Tengah.

Nikkei Jepun pula dibuka 1.6 peratus lebih tinggi, meletakkan saham berada diparas yang sama pada hari Selasa yang lalu.

Indeks saham Asia Pasifik MSCI di luar Jepun naik 0.1 peratus.

Nilaian emas juga menurun kepada $ 1,556.10 per auns ($ 44,114.65 setiap gram) selepas mencecah paras tertinggi tujuh tahun sebanyak $ 1,610.90 setiap auns ($ 45,668.21 setiap gram).

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

 

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments