Monday, May 27, 2024
HomeBERITAArab Saudi memerlukan 20,000 pemandu teksi, penglibatan kaum wanita amat dialu-alukan

Arab Saudi memerlukan 20,000 pemandu teksi, penglibatan kaum wanita amat dialu-alukan

MAKKAH: Ketua Pengangkutan Saudi telah melancarkan kempen untuk merekrut 20,000 pemandu untuk menggantikan ekspatriat yang bekerja untuk Uber, Careem dan perkhidmatan teksi aplikasi kerajaan yang lain.

Bilangan teksi di Saudi telah meningkat daripada 100,000 kepada lebih 600,000 sejak 2016 dan sektor itu kini bersedia untuk Saudisasi, kata Pihak Berkuasa Pengangkutan Awam (PTA), Majed Al-Zahrani kepada Arab News.

Pekerjaan itu menjadi sangat popular di kalangan wanita sejak pengharaman mereka memandu oleh kerajaan telah dimansuhkan pada Jun 2018, kata Al-Zahrani.

“Jumlah pemandu wanita Arab Saudi yang bekerja di aplikasi ini telah mencapai 2,000, dan jumlah itu meningkat disebabkan pendapatan yang baik dan persekitaran kerja yang selamat,” katanya.

PTA bersama Kementerian Buruh dan Pembangunan Sosial akan bekerjasama untuk memastikan pelaksanaan peraturan Saudisia.  Mana-mana pemandu yang didapati bekerja secara haram akan dikenakan denda sebanyak SR5,000 atau dengan nilai – $ 1,333.

Lonjakan bilangan wanita yang memandu teksi tidak mengejutkan Kariman Khaled Al-Ghamdi, yang merupakan pemandu untuk Careem.

“Keluarga Saudi yang menggunakan perkhidmatan ini sentiasa meminta pemandu wanita,” katanya kepada Arab News.

Al-Ghamdi bekerja di jabatan Sumber Manusia, sebuah syarikat telekomunikasi, bersara pada usia 46 tahun dan mencari pekerjaan lain untuk meningkatkan pendapatannya.

Dengan lesen pemandu dari Amerika Syarikat, Kuwait serta Arab Saudi (setelah tinggal di luar negara) dia sedar dia sangat sesuai untuk bekerja di sektor ini.

Jamilah Al-Mahmoudi, dari Makkah, menyertai Uber tujuh bulan yang lalu, dan tidak pernah berfikir untuk berhenti.

“Saya berjaya mengurangkan bebanan kewangan daripada menyewa seorang pemandu, dan sekarang saya memandu jemaah haji dan pengunjung ke Makkah, saya sangat gembira,” katanya.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

SourceARAB NEWS
RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments