Saturday, May 18, 2024
HomeBERITAFilem kurang sambutan, penerbit filem Garang ‘Aku Luar Biasa’ seru masyarakat tonton...

Filem kurang sambutan, penerbit filem Garang ‘Aku Luar Biasa’ seru masyarakat tonton sambil bantu warga OKU

Penerbit filem Garang, Dakshina Muriti mengajak masyarakat menyokong filem berkenaan untuk membantu warga Orang Kelainan Upaya (OKU).

“Saya sedih apabila majoriti yang menonton filem berkisarkan Orang Kelainan Upaya (OKU) ini dalam kalangan OKU,” kata Dakshina Muriti mengenai sambutan filem Garang ‘Aku Luar Biasa’ terbitan syarikatnya, Sakti Films Sdn Bhd yang ditayangkan sejak 5 Disember lalu.

Dakshina turut mengakui berasa terkilan apabila filem yang diinspirasikan daripada kisah benar itu kurang mendapat sambutan.

“Kami menghasilkan filem ini untuk mencari dana bagi membina sebuah asrama baru untuk pelatih OKU di Bengkel Sampul Surat di Batu Pahat, Johor.

“Bagaimanapun, sejak ditayangkan 5 Disember lalu, tidak ramai yang menyokong filem ini sedangkan ia ada misi besar untuk membantu golongan OKU.

“Malah jalan ceritanya juga menarik apabila memaparkan kisah hidup bekas atlit paralimpik kebangsaan, Izam yang menyertai acara sukan lumba kerusi roda,” katanya.

Sementara itu, salah seorang pelakon OKU Osman Omar menyeru semua pihak memberikan sokongan terutama Jabatan Kebajikan Masyarakat bagi membantu mempromosikan filem berkenaan.

“Jika selama ini warga OKU menyokong filem orang normal, mengapa tidak kali ini masyarakat Malaysia menunjukkan sokongan terhadap filem kami pula. Apatah lagi filem ini sarat dengan mesej dan pengajaran untuk renungan bersama.

“Sekiranya tiada sambutan, tayangan filem ini boleh dihentikan bila-bila masa sahaja. Jika ia terhenti maka terbantutlah misi untuk membantu golongan OKU.

“Saya juga mohon sokongan daripada pihak kerajaan bagi membantu filem ini kerana sesungguhnya usaha untuk menyiapkannya bukan mudah,” katanya.

Filem yang menelan belanja RM1.5 juta termasuk pembikinan dan pemasaran itu dibintangi Pablo Amirul, Ahmad Maembong (OKU Fizikal), Osman Omar (OKU Fizikal), John Elijah (OKU Fizikal), Chacha Maembong, Wan Hanafi Su, Jalil Hamid, Izam Abdul Hamid (OKU Fizikal) dan Shukur Abd Hamid (OKU Fizikal).

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments