Wednesday, July 10, 2024
HomeBERITACoronavirus : Dua pelancong China dikuarantin di Hospital Sultanah Maliha, Langkawi

Coronavirus : Dua pelancong China dikuarantin di Hospital Sultanah Maliha, Langkawi

Dua kanak-kanak perempuan dari China dikuarantin di Hospital Sultanah Maliha (HSM), Langkawi, hari ini kerana mempunyai simptom yang disyaki wabak Novel Coronavirus (nCoV).

Difahamkan mereka yang berusia empat dan dua tahun bersama ibu bapa melancong ke Langkawi sejak Jumaat lalu.

Pengarah HSM Dr Mansor Ismail berkata, pihaknya sedang membuat pemeriksaan lanjut berdasarkan simptom dan sejarah perjalanan mereka sebelum tiba di Langkawi.

Mansor berkata, keluarga itu berasal dari Guangdong, China memasuki negara menerusi Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur pada Isnin lalu, sebelum mengambil penerbangan berikutnya ke Langkawi pada Jumaat.

Katanya, dua beradik itu kemudian menunjukkan tanda kurang sihat ketika berada di Langkawi dengan demam, selesema dan batuk.

Simptom itu bersifat umum namun, pemeriksaan lanjut perlu dibuat mengikut prosedur ditetapkan kerana mereka dari China yang kini dilanda wabak nCoV.

Beliau memaklumkan sampel keluarga berkenaan turut dihantar ke Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) untuk penilaian lanjut.

Dalam pada itu, beliau meminta penduduk dan pelancong di Langkawi untuk tidak bimbang kerana pesakit hanya disyaki dan belum disahkan pembawa nCoV.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments