Tuesday, June 11, 2024
HomeBERITADakwaan larikan Tun Taib Mahmud, polis sahkan terima laporan

Dakwaan larikan Tun Taib Mahmud, polis sahkan terima laporan

Polis hari ini mengesahkan penerimaan laporan mengenai Abdul Taib Mahmud, bekas Yang Dipertua Negeri Sarawak, yang didakwa telah diculik dari hospital oleh seorang ahli keluarga.

Menurut laporan polis, Taib sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi Pusat Pakar Perubatan Normah di Kuching ketika kejadian berlaku.

Laporan menyatakan bahawa pada lewat malam Sabtu, seorang ahli keluarga mengeluarkan semua peralatan perubatan yang melekat pada tubuh Taib tanpa kebenaran hospital.

Kemudian, Taib diletakkan di atas sebuah kerusi roda dan diusung keluar dari hospital serta dibawa dalam sebuah kenderaan.

Pesuruhjaya Polis Sarawak, Mancha Ata, dalam kenyataannya menyatakan bahawa kes ini sedang disiasat mengikut Seksyen 336 Kanun Keseksaan.

Mengikut laporan polis kedua, tiada seorang pun daripada adik-beradik atau empat anak Taib dimaklumkan tentang kedudukan semasanya dan keadaan kesihatannya terkininya.

Taib pernah berkhidmat sebagai ketua menteri keempat Sarawak dari 1981 hingga 2014, sebelum dilantik sebagai Yang Dipertua Negeri Sarawak ketujuh bermula  2014, dan sepatutnya kekal memegang jawatan itu sehingga akhir bulan ini.–THE MALAYA POST

*Subscribe Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments