Thursday, May 30, 2024
HomeBERITACuti Krismas di Hong Kong dicemari dengan demonstrasi jalanan anti kerajaan

Cuti Krismas di Hong Kong dicemari dengan demonstrasi jalanan anti kerajaan

Penunjuk perasaan anti-kerajaan kembali ke jalanan di Hong Kong semasa cuti Krismas, bertempur dengan polis rusuhan di pusat membeli-belah dan daerah membeli-belah yang sibuk di seluruh wilayah China.

Pemimpin di bandar itu, Carrie Lam, berkata penunjuk perasaan telah merosakkan cuti perayaan berkenaan.

Pemimpin di bandar itu, Carrie Lam, berkata penunjuk perasaan merosakkan cuti perayaan berkenaan. Pengkritiknya berkata kerajaan dan polis menggunakan taktik yang tidak perlu untuk menyebarkan apa yang bermula sebagai perhimpunan aman, walaupun tanpa izin rasmi.

Beratus-ratus pemprotes berpakaian hitam, terdapat juga banyak memakai tanduk rusa, mengunjungi pusat membeli-belah dan kawasan membeli-belah lain pada Hari Krismas dan menjadikan perayaan terbabit sebagai sebahagian daripada kempen selama berbulan-bulan untuk pembaharuan demokrasi dan polis di bandar.

Polis menuduh penunjuk perasaan membuat  “rusuhan” dan vandalisme, dan cuba menghentikan mereka dengan menggunakan semburan lada, menembak gas pemedih mata dan menggerakkan penyembur air di jalanan.


Penunjuk perasaan menghalang jalan dan menghancurkan premis bank. Polis juga berkata bom petrol dibuang. Lebih 100 orang ditahan, kata pihak berkuasa.

Tidak seperti di tanah besar China, 25 Disember dan 26 Disember adalah hari cuti umum di Hong Kong, di mana sekitar 12% penduduknya adalah Kristian.

“Ramai anggota masyarakat dan pelancong datang ke Hong Kong kecewa kerana sambutan Hari Krismas mereka telah dirosakkan oleh sekumpulan yang melulu dan mementingkan diri sendiri,” kata Lam dalam perkongsian di laman Facebook pada Hari Krismas.

Seorang penunjuk perasaan telah dimasukkan ke hospital selepas jatuh beberapa kaki di pusat membeli-belah pada malam Krismas.  Pihak berkuasa berkata dia “menolak pegawai mereka ke tanah dan tiba-tiba melompat ke pagar kaca dalam usaha untuk melarikan diri, dan jatuh.”

Lelaki itu sedar dan dihantar ke hospital, telah ditangkap kerana menyerang seorang pegawai polis.

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments