Thursday, July 18, 2024
HomeDUNIACEO Gojek letak jawatan, terima tawaran sertai Kabinet Jokowi

CEO Gojek letak jawatan, terima tawaran sertai Kabinet Jokowi

JAKARTA : Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) dan pengasas bersama Gojek, Nadiem Makarim, berkata pada Isnin beliau telah meletak jawatan untuk menyertai Kabinet Indonesia.

Memetik laporan Reuters, syarikat seru-pandu dan bayaran itu berkata, dua pegawai kanan akan bersama-sama mengambil alih operasi operasi syarikat bernilai AS$10 bilion (RM41.85 bilion) itu.

Presiden, Andre Soelistyo, dan pengasas bersama, Kevin Aluwi, akan menjadi CEO bersama, kata Gojek.

Katanya dalam satu kenyataan, ia telah “merancang untuk kemungkinan ini dan tidak akan ada gangguan kepada perniagaannya.”

Makarim, 35, memberitahu pemberita di istana presiden di Jakarta itu adalah “penghormatan besar untuk dapat menyertai Kabinet.”

Beliau berkata, peranan khususnya akan diumumkan oleh Presiden Joko Widodo pada minggu ini.

Makarim berkata, beliau dan Widodo telah berbincang mengenai “arahan untuk membangunkan Indonesia di masa depan” termasuk dalam “modal insan, reformasi birokrasi, dan pelaburan.”

Media Indonesia telah mengaitkan Makarim, peneraju Gojek, kemungkinan ke jawatan Kabinet dalam kementerian ekonomi digital baharu atau dalam pendidikan.

Langkah itu berlaku apabila Gojek meningkatkan usaha pengembangan di rantau ini.

Presiden Kumpulan Gojek, Soelistyo, telah berada di firma itu sejak 2016 dan sebelum ini mengetuai firma ekuiti swasta Singapura, Northstar Group, manakala pengasas bersama, Aluwi, kini mengendalikan pasukan sains data dan analisis syarikat.

Selepas berevolusi dari perkhidmatan seru-pandu menunggang yang diasaskan pada tahun 2010 kepada aplikasi sehenti di mana pengguna boleh membuat bayaran dalam talian dan memesan makanan dan perkhidmatan seperti urut, Gojek kini menyasarkan bahagian lebih besar pasaran Asia Tenggara, di mana saingannya yang berpangkalan di Singapura, Grab kini menguasai perkongsian perjalanan.

Syarikat Indonesia yang bernilai AS$10 bilion (RM41.85 bilion) itu, meningkat lebih dari AS$1 bilion (RM4.18 bilion) pada awal tahun ini dengan sokongan termasuk Google yang dimiliki Alphabet dan gergasi teknologi China, Tencent dan JD.

Gojek adalah satu daripada lima syarikat unicorn Indonesia – yang telah mencapai penilaian bernilai AS$1 bilion (RMRM4.18 bilion) tanpa memasuki pasaran saham.

Syarikat lain adalah laman pelancongan Traveloka, e-dagang Bukalapak dan Tokopedia, dan firma fintech yang disokong Grab, OVO, yang bersaing dengan platform pembayaran Gojek, Gopay untuk tempat teratas dalam pasaran pembayaran dalam talian Indonesia yang bernilai berbilion dolar.

Bagaimanapun, sementara negara itu merupakan salah satu ekonomi internet yang paling pesat berkembang di dunia, firma teknologi itu mengalami kekurangan bakat berkemahiran yang ketara yang telah dijanjikan oleh Widodo untuk diatasi.

SourceReuters
RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments