Saturday, May 25, 2024
HomeBERITABekas Eksekutif Victoria Secret dituduh mengganggu model, termasuk Bella Hadid

Bekas Eksekutif Victoria Secret dituduh mengganggu model, termasuk Bella Hadid

Menurut laporan terkini dari New York Times, bekas Ketua Pegawai Pemasaran Victoria, Ed Razek telah dituduh melakukan gangguan seksual, membuli dan memupuk suasana yang tidak sepatutnya berlaku.

Laporan akhbar itu memberitahu lebih daripada 30 eksekutif, pekerja dan model semasa dan bekas model membuat laporan, yang mendakwa Razek membuli, melakukan gangguan seksual dan membuat kenyataan yang tidak masuk akal terhadap beberapa model, termasuk model Palestin-Belanda terkenal, Bella Hadid, ketika Pertunjukan Fesyen Victoria Secret 2018.

Model berusia 23 tahun ketika itu sedang diukur saiz seluar dalam dan Razek melihat dari sofa di bilik yang sama, didakwa menyatakan: “Forget the panties.”

Menurut pihak penerbitan, dia sepatutnya bertanya sama ada rangkaian TV akan membiarkan Hadid berjalan “di pentas dengan payudara yang sempurna”, malah ada juga melaporkan bahawa pada waktu ‘fitting’ yang sama, Razek turut dikatakan menyentuh model lain dengan cara yang tidak sesuai.

Pertunjukan fesyen tahunan yang disiarkan secara langsung di televisyen telah dibatalkan tahun lalu ketika kontroversi yang berterusan mengenai kekurangan kepelbagaian badan di pentas catwalk.

Kebanyakan dakwaan dalam laporan Times menggambarkan Razek, yang meletak jawatan pada Ogos 2019, selepas menimbulkan kontroversi tentang mengambil model-model yang berisi untuk persembahan.

Model Andi Muise, yang telah mengambil bahagian dalam pertunjukan fesyen selama dua tahun berturut-turut, memberitahu The Times bahawa selepas berulang kali menolak godaan Razek yang ketika itu dia berusia 19 tahun, dia tidak tersenarai dalam pertunjukan tahun selepas itu.

Beberapa orang yang bercakap dengan penerbitan itu juga mendakwa Razek kadang-kadang akan meminta model untuk nombor telefon mereka semasa kelengkapan.

Razek menafikan dakwaan itu, memberitahu Times di dalam e-mel: “Tuduhan dalam laporan ini tidak benar, salah faham atau diambil luar dari konteks,” sambil menambah, “Saya bernasib baik berpeluang bekerja dengan model bertaraf dunia, profesional, berbakat dan sangat bangga kerana saling menghormati di antara satu sama lain.”

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments