Sunday, May 19, 2024
HomeBERITA20 perkara yang perlu dilakukan di dalam pesawat

20 perkara yang perlu dilakukan di dalam pesawat

Tidak semua yang menyukai atau selesa berada di dalam penerbangan yang lama lebih-lebih lagi jika ada penumpang yang cuba bersikap biadap terhadap penumpang lain atau pun kepada krew pesawat.

Ada juga penumpang yang menyalahgunakan butang panggilan untuk perkara-perkara yang tidak perlu dan perbuatan begitu amat menjengkelkan dan tidak menghormati tugasan krew penerbangan.

Apabila tiba waktu makan, adalah dinasihatkan agar anda tidak menjatuhkan tempat duduk supaya penumpang di belakang boleh makan dengan selesa.

Selain itu, demi menjaga keselesaan orang lain, dinasihatkan supaya jangan membuang kasut dan stokin kaki agar penumpang tidak dapat melihat kaki anda.

Disini kami menyenaraikan 20 perkara yang dilakukan penumpang di dalam penerbangan (syarikat penerbangan tidak memberi nasihat) supaya anda boleh mempraktikkan pada masa akan datang.

01. PERKARA SEBELUM NOMBOR KUMPULAN DIPANGGIL MENAIKI PESAWAT

Setiap penumpang pesawat akan diberikan nombor kumpulan atau pesawat yang akan dipanggil ketika penumpang dibenarkan untuk menaiki pesawat.

Melainkan jika penumpang tersebut mempunyai keutamaan atau membayar lebih dan akan menaiki pesawat terlebih dahulu.

Jika tidak anda harus menunggu seperti para penumpang yang lain. Jangan cuba untuk mencuri masuk ke dalam pesawat kerana anda mungkin akan ditangkap dan tindakan itu agak memalukan.

02. DUDUK TANPA BERGERAK

Penerbangan yang jauh akan meletihkan dan dengan tidak banyak ruang untuk anda bergerak, badan anda mungkin akan menjadi lebih penat.

Jika penumpang dalam penerbangan yang jauh dan lama, dinasihatkan untuk berjalan melalui lorong setiap beberapa jam bagi mengelakkan kaki terasa tidak selesa, dan pertimbangkan untuk memakai stokin untuk membantu mengurangkan bengkak kaki, ketidakselesaan dan pembekuan darah berlaku.

03. MENYENTUH ATAU MEMEGANG BARANG DALAM PESAWAT

Sukar untuk tidak menyentuh perkara-perkara di sekeliling anda apabila anda berada dalam kerusi penerbangan selama berjam-jam.Menurut Smarter Travel, lapangan terbang dan syarikat penerbangan sangat kotor dengan perkara-perkara yang paling buruk seperti meja tray, bilik mandi, tali pinggang keledar, lubang udara overhead, dan
tingkap.

Pertimbangkan membawa pembasmian kain lap di dalam beg anda dan bersihkan beberapa perkara sebelum duduk di tempat duduk anda.

04. MAKAN MAKANAN YANG BERBAU

Tolong jangan membawa apa-apa makanan yang mempunyai bau pedas atau kuat di dalam kapal terbang.

Para penumpang di sebelah anda dan di sekeliling anda perlu mencium bau makanan anda dan ianya agak kurang sopan.

Penumpang yang membawa cheese burger atau makanan yang berbau bawang putih yang kuat atau aroma hanyir akan membuatkan penumpang lain tidak selesa.

05. BERMAIN PERMAINAN ATAS TALIAN TANPA MENUTUP ATAU MEMPERLAHANKAN BUNYI

Jangan lupa untuk membawa headphone jika anda ingin bermain permainan atas talian (online games) atau ingin mendengar muzik di telefon bimbit atau bahan elektronik.

Ianya agak kurang sopan apabila anda membiarkan orang lain terganggu dari bunyi-bunyian dari alat peranti anda.

06. BERKAKI AYAM

Membuang kasut anda pada penerbangan panjang untuk merasa sedikit lebih tenang tetapi membuka kasut dan stokin anda adalah satu hal yang harus dielakkan!

Terdapat terlalu banyak gambar yang kurang elok dipandang yang menunjukkan kaki penumpang terbentang dengan kakinya keluar atau di udara dan foto yang menunjukkan orang menggunakan kakinya untuk menyentuh skrin.

Tolong jangan sekali-kali mempertimbangkan untuk membiarkan kaki dan gunakan ruang seolah-olah anda berada di ruang tamu anda sendiri.

07. MINUM TERLALU BANYAK AIR

Sama ada anda terbang ke Las Vegas atau Cancun, anda tidak perlu memulakan perjalanan anda dengan meminum banyak air.

Walaupun tidak ada bilangan tetap minuman pembantu penerbangan dibenarkan, pelancong harus minum secara bertanggungjawab, terutamanya kerana anda berada di pesawat, bukan di kelab malam.

08. MENYENTUH KREW PESAWAT

Atendan atau krew penerbangan akan memberitahu garis panduan keselamatan dan sekiranya berada dalam keadaan kecemasan mereka akan membantu penumpang berasa tenang dan selesa.

Tidak perlu menyentuh atendan penerbangan untuk mendapatkan perhatian mereka. Jika anda memerlukan sesuatu, tunggu sehingga mereka melalui lorong atau hanya bangun dari kerusi anda dan dengan sopan meminta bantuan.

Menyentuh krew kabin adalah tidak sesuai, jadi simpan tangan anda untuk diri sendiri sahaja.

09. MEMILIH TEH ATAU KOPI

Bagi penggemar kopi atau teh, penumpang harus mengelakkan minum sebarang cecair yang melibatkan air panas kerana ia boleh mengandungi bakteria berbahaya.

Kajian Hunter College mendapati satu daripada lapan pesawat di seluruh negara tidak memenuhi piawaian mereka untuk keselamatan air dan 12 peratus daripada pesawat komersil diuji positif bakteria dalam bekalan air paip.

10. MENGGUNAKAN HEADPHONES PESAWAT

Para penumpang digalakkan membawa headphone mereka sendiri kerana penumpang akan dibekalkan headphone ketika di dalam pesawat, atau pun dalam beg plastik kecil, namun ianya bukan headphone yang baru.

11. MAKAN TERUS DARI TRAY MAKANAN

Perkara yang paling kotor di kapal terbang adalah sebenarnya pada dulang makanan. Di samping kulit manusia, bakteria suka berpaut pada plastik.

Dengan minuman bergula yang ditumpahkan di atas meja dulang, anak-anak yang tidak membasuh tangan dalam beberapa jam, meja dulang dipenuhi dengan kuman dan bakteria.

12. MENCUBA UBAT UBATAN BARU BUAT KALI PERTAMA

Smarter Travel menunjukkan bahawa penumpang tidak pernah menggunakan ubat dalam penerbangan yang tidak perlu anda ambil pada masa lalu.

Adakah anda ingin menyebabkan ribuan meter kecemasan di udara atau mengetahui bahawa anda alah kepada ubat baru anda? Sekiranya anda mengambil ubat tertentu untuk kali pertama, elakkan daripada melakukannya ketika di dalam pesawat.

13. MEMBIARKAN ANAK ANDA BERLARI

Pesawat bukanlah taman permainan untuk kanak-kanak. Jangan biarkan anak-anak anda berjalan atau berlari di dalam kapal terbang supaya penumpang lain tidak terganggu atau tidak selesa.

Ibu bapa perlu menyediakan barang-barang yang diperlukan untuk menjaga dan menghiburkan anak-anak mereka ketika di dalam penerbangan sehingga mereka tidak mengganggu penumpang lain.

14. MEMBUAT LAWAK JENAKA YANG TIDAK SOPAN DAN BERISIKO KESELAMATAN

Menyebut apa-apa yang ada kaitan dengan bahan letupan atau jenaka bahawa anda mempunyai virus yang mematikan dan tersebar tidak hanya akan membuat anda dihalau dari pesawat, tetapi anda mungkin menghadapi beberapa masalah yang serius.

Pada tahun 2014, seorang penumpang di atas kapal terbang terbang ke Republik Dominic menyebabkan pihak berkuasa mengasingkan penumpangnya selepas dia berteriak bahawa dia pergi ke Afrika dan mendapat Ebola.

15. MENGARAH ATENDAN PESAWAT

Keutamaan pertama ketika di dalam penerbangan adalah keselamatan anda, jadi jangan fikir anda boleh bertindak mengarah seperti bos mereka.

Mereka tidak berada dalam penerbangan untuk memenuhi keperluan anda tetapi mereka akan melakukan apa sahaja yang dapat mereka lakukan untuk membuat anda berasa selesa dalam penerbangan yang jauh. Perlakukan mereka seperti orang lain, dan bersikap sopan!

16. MENJELING ATAU MEMBERI PANDANGAN SINIS KEPADA IBU BAPA BAYI YANG MENANGIS

Ibu bapa berhadapan dengan tekanan yang cukup teruk apabila mereka bersama anak-anak kecil mereka di dalam penerbangan, jadi jangan memberi mereka jelingan atau dengusan apabila anak-anak mereka mula menangis.

Daripada merenung, lihat jika anda boleh membantu keadaan, maka bantu lah. Ibu bapa pastinya letih dan memberi jelingan serta dengusan semata-mata hanya akan memburukkan lagi keadaan.

17. TIDAK BERSIKAP BIADAP DAN MENJATUHKAN KERUSI KETIKA WAKTU MAKAN

Perdebatan berterusan selalu ada mengenai sama ada penumpang hendak duduk di tempat duduk supaya mereka kelihatan tidak sopan kepada penumpang di belakang mereka.

Walau bagaimanapun, satu perkara yang perlu dielakkan oleh penumpang adalah berbaring di tempat duduk semasa makan.

Hanya bersikao sopan sahaja bahawa anda meletakkan kerusi anda kembali di kedudukan tegak ketika anda melihat petugas penerbangan yang sedang menyajikan makanan dan minuman.

18. JANGAN SALAH GUNA BUTANG PANGGILAN

Kecuali keadaan kecemasan, mengapa anda menyalahgunakan butang panggilan? Atendan penerbangan tidak akan berada di sekitar anda, jadi bersabarlah dan tunggu sehingga mereka berjalan di lorong.

Bagaimanapun, jika anda berasa sakit dan penumpang di sebelah anda sedang tidur, jangan ragu-rahu untuk menekan butang berkenaan.

19. MELETAKKAN BAG DI RUANGAN BAG JIKA TIDAK MUAT DI BAWAH KERUSI

Jangan jadi penumpang yang perlu meletakkan barang-barang yang lebih kecil seperti ‘backpack’ atau kot di ruang atas.

Anda mengambil ruang untuk penumpang yang mempunyai bag pakaian dan menjadi masalah besar untuk para atendan menyusun semula item dan memikirkan siapa yang memiliki item itu.

Penumpang mempunyai banyak ruang di bahagian bawah tempat duduk di hadapan mereka.

20. CUBA UNTUK TURUN DAHULU SEBELUM ORANG HADAPAN

Mengapa penumpang sentiasa merasakan perlunya untuk melompat ke hadapan dan cuba keluar dari pesawat sebelum penumpang di hadapannya keluar?

Jika anda tidak terlepas penerbangan, anda harus sabar menunggu giliran anda untuk turun dari pesawat.

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments