Friday, May 24, 2024
HomeBERITAZozibini Tunzi dari Afrika Selatan dinobat Miss Universe 2019

Zozibini Tunzi dari Afrika Selatan dinobat Miss Universe 2019

“Saya membesar di dunia dimana seorang wanita yang kelihatan seperti saya, dengan jenis kulit saya dan jenis rambut saya yang tidak pernah dianggap cantik.

“Saya fikir ia adalah satu perkara yang akan terhenti hari ini.”

Inilah mesej dari Miss Universe 2019, Zozibini Tunzi yang berasal dari Afrika Selatan.

Lebih daripada 90 wanita dari seluruh dunia mengambil bahagian dalam pertandingan yang diadakan di Atlanta, Amerika Syarikat.


Zozibini mengalahkan Madison Anderson dari Puerto Rico dan Sofia Aragon dari Mexico dalam tiga perlawanan terakhir untuk memiliki takhta Miss Universe berkenaan.

Finalis dalam pertandingan tersebut telah ditanya pelbagai soalan mengenai topik seperti perubahan iklim, protes dan media sosial.


Dalam soalan terakhirnya, Zozibini, 26, telah ditanya mengenai apa yang seharusnya kita ajar kepada anak muda hari ini.

Jawapannya adalah kepimpinan.

“Ia adalah sesuatu yang kurang berkemampuan untuk kanak-kanak perempuan dan wanita untuk jangka masa yang lama – bukan kerana kami tidak mahu, tetapi kerana apa yang dilabel oleh masyarakat,” katanya.

“Saya fikir kita adalah makhluk yang paling berkuasa di dunia, dan kita harus diberikan setiap peluang.

“Dan itulah yang seharusnya kita ajarkan kepada para gadis muda ini – untuk mengambil ruang.”

Zozibini adalah wanita hitam pertama yang memenangi pertandingan sejak Leila Lopes pada tahun 2011.

Bekas pemenang dari Angola mengucapkan tahniah kepadanya dalam perkongsian di laman Instagram dan menulis: “Tahniah, kamu buat kami sangat bangga.”

Mengimbas kemenangannya, Zozibini menulis: “Malam ini pintu dibuka dan saya tidak boleh lebih bersyukur kerana telah menjadi orang yang telah melewatinya.

“Semoga setiap gadis kecil yang menyaksikan momen ini selama-lamanya percaya pada kekuatan impian dan mungkin mereka melihat wajah mereka tercermin dalam diri saya.

“Saya dengan bangga menyatakan nama saya Zozibini Tunzi, Miss Universe 2019!”

Dengan hashtag #MissUniverse  di Twitter dan dia juga mendapat jeritan/sorakan dari Oprah Winfrey

Beberapa orang membuktikan betapa pentingnya seorang wanita berkulit hitam dengan rambut semula jadi memenangi pertandingan kecantikan.

Zozibini, yang memenangi Miss South Africa pada bulan Ogos, digambarkan oleh Miss Universe sebagai “menyokong dan bangga dengan kecantikan semulajadi”.

Ia menambah bahawa dia “seorang aktivis yang minat dan terlibat dalam memerangi keganasan berasaskan jantina”.

“Dia telah menumpukan kempen media sosialnya untuk mengubah naratif mengenai stereotaip tentang jantina.”

Walaupun hadiah yang tepat tidak didedahkan  oleh pihak Miss Universe, Zozibini dijangka memenangi penginapan satu tahun percuma di sebuah apartmen di New York – dan gaji bernilai kira-kira USD 100,000 (£ 76,000).

Dia juga akan terbang ke seluruh dunia untuk peluang pemodelan dan media.

Miss Universe dan peserta kecantikan lain kerap mendapat kritikan – dengan sesetengah orang mempersoalkan sama ada mereka mempunyai tempat dalam masyarakat pada hari ini.

Seorang di Twitter menulis: “Satu pertandingan kecantikan yang menempatkan wanita terhadap satu sama lain adalah sangat ketinggalan zaman.”

Pertandingan terbabit telah cuba bergerak dengan masa dan kini memberi tumpuan kepada pencapaian para peserta dan memberikan wanita bersuara.

Tetapi Miss Universe masih mempunyai pertandingan pakaian renang dimana peserta bertaruh dalam bikini – walaupun bahagian itu tidak ditunjukkan di televisyen

Tahun lepas, peserta Britain, Dee-Ann Kentish-Rogers memberitahu Radio 1 Newsbeat bahawa pertandinga berkenaan masih mempunyai tempat.

“Salah satu masalah terbesar yang ada pada wanita pada abad ke-21 ialah orang yang mendengarnya,” katanya.

“Kami terpaksa menjadi sangat kreatif dalam membuat ruang untuk diri kita sendiri.”

Dia mengakui bahawa soalan mengenai standard kecantikan adalah “difahami”.

“Sebagai seseorang yang melalui sistem ini, saya akan menggalakkan kepada wanita muda.”

Satu lagi pesona kecantikan terbesar dunia, Miss World, telah mendapat kritikan baru-baru ini kerana peraturannya mengharamkan ibu-ibu dari bersaing.

Model Veronika Didusenko, 24, dinobatkan sebagai Miss Ukraine 2018 – tetapi gelarannya telah ditarik balik apabila penganjur mendapati dia mempunyai seorang anak lelaki.

Dia memutuskan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap pertandingan itu atas dasar polisi terbabit.

“Saya mahu menjadikan mereka lebih sesuai untuk masa kini dan mencerminkan realiti wanita hari ini – yang boleh mengimbangi antara kerjaya dan kehidupan peribadi mereka,” katanya kepada Newsbeat.

Sourcebbc.com
RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments