Sunday, May 12, 2024
HomeBERITAWhatsApp dijangka memperkenalkan semula dasar privasi baharu

WhatsApp dijangka memperkenalkan semula dasar privasi baharu

Aplikasi WhatsApp merancang untuk memperkenalkan semula dasar privasi baharu yang menimbulkan pelbagai kerisauan ramai.

Syarikat terbabit dilaporkan akan menguar-uarkan kepada pengguna tentang kebaikan privasi baharu  dalam beberapa minggu akan datang, dan memberikan lebih banyak maklumat mengenai perubahan terbabit sebelum mewajibkan pengguna untuk menyetujui syarat terbabit.

“Dalam beberapa minggu akan, kami akan memaparkan pelbagai informasi di aplikasi WhatsApp yang memberikan lebih banyak maklumat yang dapat dibaca oleh pengguna.

“Kami juga akan menyalurkan lebih banyak maklumat untuk mengatasi masalah yang kami dengar.  Kami juga akan mengingatkan orang untuk mengkaji dan menerima kemaskini ini untuk terus menggunakan WhatsApp,” kongsi pihak WhatsApp.

Dasar privasi adalah sama dengan syarikat yang diperkenalkan pada bulan Januari namun pelancarannya kemudian ditangguhkan ketika syarikat berkenaan menerima pelbagai reaksi dari pengguna.

Jurucakap WhatsApp mengesahkan bahawa pengguna akhirnya harus bersetuju dengan syarat baru menjelang 15 Mei, apabila dasar baru ini berkuatkuasa.

Dasar privasi yang dikemas ini bagi menangani dorongan Facebook untuk perdagangan baru-baru ini.

Untuk WhatsApp, ini bermaksud pengembangan alat pemesejan perniagaan aplikasi dan penambahan ciri-ciri aplikasi membeli-belah baharu.

Pembaharuan ini secara lebih jelas bagi menangani peranan yang dimainkan oleh Facebook dalam membolehkan interaksi ini berjalan.

Seperti yang dilaporkan The New York Times bulan lalu, pembaharuan ini dapat mengakibatkan interaksi dengan perniagaan di WhatsApp mempengaruhi iklan yang anda lihat di Facebook.

Namun, laporan yang menyatakan  WhatsApp melakukan perubahan tanpa memberi peringatan kepada pengguna dan ketidakpercayaan umum terhadap Facebook, ianya ternyata salah dan tidak benar.

Kejatuhan itu mengakibatkan lonjakan minat pada aplikasi pesanan alternatif, seperti Signal dan Telegram.

Dalam catatan blognya pada hari Khamis, WhatsApp menangani minat baharu dalam perkhidmatan dan mengatakan bahawa, “kami memahami bahawa sebilangan orang mungkin mencari aplikasi lain.” 

Tetapi syarikat itu juga menyatakan bahawa perkhidmatan ini mungkin kurang “dipercayai dan selamat” daripada WhatsApp.

“Aplikasi lain mengatakan bahawa mereka lebih baik kerana mereka hanya tahu sedikit maklumat daripada WhatsApp.

“Kami percaya orang ramai mencari aplikasi yang boleh dipercayai dan selamat, walaupun WhatsApp memerlukan dan mempunyai data yang terhad,” kata pihak terbabit.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments