Wednesday, May 15, 2024
HomeBERITAUNIKL bangunkan pusat simulasi penerbangan termaju

UNIKL bangunkan pusat simulasi penerbangan termaju

SUBANG, 22 Nov – UniKL Malaysian Institute of Aviation Technology (UniKL MIAT) berjaya membangunkan sebuah Pusat Simulasi Penerbangan bagi Program Latihan Penarafan (Aircraft Type Rating) untuk pesawat Boeing 737-800.

Menurut Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid, pusat yang terletak di kampus Subang itu dilengkapi dengan peralatan avionik dan instrumen dengan piawaian pesawat sebenar.

“Simulator B737-800 ini akan digunapakai untuk latihan kejuruteraan baikpulih pesawat khususnya B737-800 dimana para mahasiswa akan dilatih dan didedahkan kepada pelbagai sistem kejuruteraan pesawat melalui proses pengujian sistem avionik dan instrumen.

Dengan adanya simulasi penerbangan ini, pelajar akan didedahkan dengan kejuruteraan teknologi simulasi penyelengaraan dan penerbangan terkini selain diajar asas penerbangan dan seterusnya dapat menerbangkan pesawat dengan baik.”

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Pusat Simulasi Penerbangan UniKL MIAT Kampus Subang dan majlis pelancaran Siri Bicara Menteri UniKL MIAT di sini hari ini.

Turut hadir, Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Luar Bandar, Datuk Ramlan Harun dan Pengerusi UniKL, Prof. Emeritus Datuk Dr. Sukiman Sarmani.

Jelas Datuk Seri Mahdzir, pusat simulasi itu juga mendapat pengiktirafan daripada Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia, CAAM dan Agensi Keselamatan Penerbangan Kesatuan Eropah, EASA, untuk tujuan latihan jurutera penyelengaraan pesawat.

Simulator bernilai RM2.9 juta di UniKL MIAT itu juga merupakan satu-satunya simulator B737-800 yang beroperasi di Malaysia selain yang terdapat di Malaysia Airlines.

“Perolehan Simulator 737-800 ini adalah sebahagian daripada inisiatif UniKL MIAT dibawah projek Rancangan Malaysia Kesebelas (RMKe-11) bertujuan untuk melatih lebih ramai jurutera, mekanik dan juruteknik yang berkelayakan dalam bidang penyelenggaraan pesawat bertauliah.”

Selain itu katanya, tempoh masa latihan bagi pelajar juga dapat dipendekkan sebanyak 30% dari tempoh asal yang ditetapkan”.

Dengan perolehan pusat simulasi itu juga sekaligus menaik taraf kampus UniKL MIAT dengan elemen Smart MRO dan menjadi pemangkin bagi menjayakan revolusi industri 4.0.

“Projek naiktaraf ini sedang giat dijalankan dan bakal memperkenalkan MRO masa hadapan kepada para mahasiswa UniKL MIAT.

Ini adalah untuk memastikan bahawa mereka memperolehi ilmu pengetahuan dan kemahiran tinggi yang kekal relevan dengan industri masa hadapan”, katanya.

Sementara itu, Datuk Seri Mahdzir menjadi tokoh pemimpin pertama ditampilkan dalam program Siri Bicara Menteri UniKL yang dihadiri 150 orang pemimpin mahasiswa dari kesemua 12 buah kampus UniKL.

Program yang julung kali dianjurkan oleh Bahagian Gaya Hidup Kampus UniKL itu bertujuan menyediakan platform interaksi secara langsung diantara pemimpin negara dengan pemimpin mahasiswa–THE MALAYA POST

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments