Thaksin dapat parol khas, keluar penjara lebih awal

0

Bekas Perdana Menteri Thailand, Thaksin Shinawatra telah diberikan parol khas selepas menjalani tahanan selama enam bulan, kata perdana menteri pada hari Selasa, sambil menekankan perkhidmatannya kepada negara.

“Secara rasmi dia telah menerima parol. Ia selaras dengan peraturan jabatan pembaikan.

“Thaksin adalah Perdana Menteri Thailand selama bertahun-tahun dan melakukan banyak perkara baik untuk negara untuk masa yang lama. Selepas dia keluar, dia akan menjadi warganegara biasa”, kata Perdana Menteri Srettha Thavisin, seorang ahli perniagaan dan sekutu keluarga Shinawatra, kepada pemberita.

Terdahulu, Menteri Kehakiman, Tawee Sodson berkata Thaksin menjadi antara 930 banduan yang diberikan pembebasan awal.

“Dia berada dalam kumpulan yang mana mereka berada dalam keadaan kritikal atau berusia lebih 70 tahun. Dia akan dibebaskan selepas enam bulan secara automatik,” kata Tawee Sodsong kepada pemberita.

Lapor media Thaksin telah menjalani enam bulan di hospital atas keadaan kesihatan yang tidak didedahkan dan tidak pernah menghabiskan sehari pun di penjara.

Anak perempuan Thaksin, Paetongtarn Shinawatra, memberitahu wartawan bahawa sudah tiba masanya ayahnya pulang. “Saya harap anda kuat dan sihat… keluarlah dan hidupkan kehidupan anda di Thailand,” tambahnya.

*Subscribe Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

Leave a Reply