Tuesday, July 16, 2024
HomeBERITATertembak pesawat komersial Ukraine International Airlines, Iran akan hadapi tindakan undang-undang antarabangsa...

Tertembak pesawat komersial Ukraine International Airlines, Iran akan hadapi tindakan undang-undang antarabangsa oleh lima negara

JEDDAH: Iran akan menghadapi tindakan undang-undang antarabangsa oleh lima negara yang berada di dalam pesawat Ukraine International Airlines yang dilaporkan terhempas berhampiran Lapangan Terbang Antarabangsa di Tehran akibat terkena tembakan peluru berpandu Iran.

Seramai 176 orang, termasuk 63 warganegara Kanada dan 11 rakyat Ukraine, terbunuh apabila pesawat itu jatuh sejurus berlepas pada hari Rabu yang dalam perjalanan ke Kiev.

Menteri-menteri luar dari Ukraine, Kanada, Sweden, Afghanistan dan Unitec Kingdom akan bertemu di London pada Khamis untuk membincangkan berkenaan pampasan.

“Kami telah berkumpul dan membuat kumpulan di kalangan Menteri Luar dari negara-negara yang bersedih.

“Pada 16 Januari, kami akan bertemu di London untuk membincangkan cara-cara, termasuk undang-undang, kami akan mengikuti perkembangan perkara ini, bagaimana kami boleh mendakwa mereka, ” kata Menteri Luar Ukraine, Vadym Prystaiko.

Iran akhirnya mengakui menembak pesawat komersial Ukraine selepas didapati terbang berhampiran dengan tapak ketenteraan milik Pengawal Revolusi negara itu.

Tentera Iran dalam satu kenyataan menerusi televisyen negara itu berkata, pesawat itu ditembak tanpa sengaja atas faktor kesilapan manusia.

Rabu lalu, pesawat Ukraine International Airlines dilaporkan terhempas berhampiran lapangan terbang antarabangsa di Tehran.

“Ini tidak masuk akal,” kata Prystaiko.”Pesawat kami telah dirakam dan disahkan dalam laluan antarabangsa yang diberikan oleh para pengirim.

“Ini adalah tanggungjawab kerajaan Iran.Kita perlu mencari siapa yang memberikan arahan, yang menekan butang itu, semuanya … semua orang ini harus dihukum. “

Sementara itu, para penunjuk perasaan di Iran mengecam Mullah pada hari ketiga demonstrasi tembakanpesawat.

Pelajar berteriak “Clerics tersesat” dan “kematian kepada diktator,” dalam lagu yang ditujukan kepada Pemimpin Iran, Ali Khamenei.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments