Tuesday, June 11, 2024
HomeBERITATenaga hidrogen menjana elektrik mesra alam

Tenaga hidrogen menjana elektrik mesra alam

KUALA LUMPUR, 6 Nov – Manusia semakin prihatin terhadap isu-isu seperti keselamatan tenaga, ketersediaan tenaga, pelepasan gas rumah hijau, dan perubahan iklim dunia.

Saat ini, dunia masih bergantung kepada bahan api fosil seperti arang batu, minyak mentah, dan gas asli yang merupakan sumber tenaga yang tidak boleh diperbaharui.

Selain itu, penggunaan bahan api fosil juga menghasilkan gas rumah hijau seperti karbon dioksida yang dapat memberi kesan buruk kepada hidupan dan alam sekitar.

Hidrogen iaitu sejenis tenaga yang telah dikenal pasti sebagai bahan api ‘hijau’ dan bersih adalah paling berpotensi sebagai alternatif kepada bahan api fosil.

Berbanding bahan api fosil, hidrogen boleh dihasilkan daripada sumber tenaga boleh diperbaharui dan penggunaan hidrogen sebagai bahan api hanya membebaskan wap air dan tidak menghasilkan gas berbahaya.

Kandungan tenaga gravimetric hidrogen juga adalah yang tertinggi iaitu sebanyak 143MJkg-1 berbanding bahan api lain seperti gas asli (53.6MJkg-1), petrol (46.4MJkg-1) dan diesel (45.4MJkg-1).

Bagaimana hidrogen berfungsi sebagai bahan api?

Hidrogen boleh digunakan sebagai bahan api untuk menjana elektrik dalam pelbagai aplikasi terutama melalui penggunaan ‘fuel cell’.

Hidrogen akan bertindak balas dengan udara dalam ‘fuel cell’ untuk menghasilkan elektrik, menjadikannya sesuai untuk menjana kuasa pada kenderaan, rumah, dan tapak perniagaan.

Penggunaan hidrogen sebagai bahan api untuk penjanaan elektrik merupakan aspek utama peralihan kepada sistem tenaga yang lebih bersih dan mapan.

Di Malaysia, kita beruntung kerana seorang pensyarah yang juga penyelidik dari Universiti Malaya (UM) berjaya menemukan kaedah mesra alam untuk menyimpan gas hidrogen sebelum ditukarkan kepada tenaga elektrik.

Pensyarah Jabatan Kejuruteraan Elektrik, Fakulti Kejuruteraan UM, Profesor Madya Ir. Dr. Mahidzal Dahari berkata, beliau mengambil masa kira-kira 12 tahun untuk menyelesaikan masalah penyimpanan gas hidrogen dan menukarkannya kepada tenaga elektrik untuk kediaman dan sektor industri.

Menurutnya, idea penyelidikan timbul ketika beliau melakukan kajian doktor falsafah dalam bidang kecekapan tenaga sistem kawalan Stesen Pengisian Gas Asli Natural Gas Vehicle (NGV) milik PETRONAS.

Dr Mahidzal Dahari menunjukkan silinder tangki hidrogen yang diciptanya.

“Saya kaji NGV yang memerlukan tekanan tinggi dan banyak menggunakan elektrik serta ruang. Jadi kos pun tinggi.

“Itu yang saya terfikir. Boleh tak…, dalam satu tangki, kita tak perlu guna tangki NGV yang besar.

Saya terfikir bagusnya kalau ada tangki lebih kecil dengan isipadu lebih tinggi untuk tujuan yang sama.

“Ini yang menjadi fokus penyelidikan saya dan akhirnya terciptalah satu teknologi peyimpanan hidrogen dalam bentuk pepejal yang dapat menjimatkan ruang,” katanya ketika ditemui di UM baru-baru ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata, melalui teknologi itu, gas hidrogen disimpan di dalam tangki silinder pada tekanan 30 bar yang telah diisi dengan logam aloi pada suhu bilik.

“Jika 2.5kg logam aloi digunakan, lebih kurang 30 gram gas hidrogen dapat disimpan. Jika tangki silinder 0.6 liter digunakan untuk menyimpan aloi tersebut, maka jumlah berat tangki menjadi 3.5 kilogram.

“Dengan penggunaan saiz tangki tersebut, ia dapat menjana kuasa elektrik sebanyak 100W selama 30 jam penggunaan,” ujarnya sambil memberitahu jika penggunaan elektrik besar maka lebih banyak logam aloi diperlukan untuk menyimpan gas hidrogen.

Satu silinder tangki gas hidrogen ini hanya seberat 3.5 kilogram.

Beliau menjelaskan, tangki yang kosong boleh diisi semula sebagaimana kita mengisi semula gas masak yang telah habis digunakan di rumah.

Dalam satu perkembangan lain, Dr. Mahidzal berkata, hasil kajian beliau itu akan dikomersialkan dengan kerjasama sebuah syarikat tempatan.

“Kaedah ini akan dikomersialkan dengan kerjasama sebuah syarikat tempatan, Energise Sdn. Bhd.,” katanya sambil memberitahu, beliau menamakan kaedah tersebut sebagai Sistem Penyimpanan Hidrogen Hidrida Logam.

“Hidrida logam ialah bahan pepejal yang boleh menyerap dan membebaskan gas hidrogen melalui tindak balas kimia boleh balik.

“Kaedah ini lebih cekap untuk memaksimumkan penggunaan tenaga elektrik dalam berbagai aplikasi,” tambahnya.

Selain itu, katanya, sistem penyimpanan hidrida logam menawarkan kelebihan keselamatan berbeza kerana beroperasi pada tekanan rendah.

Ini jelasnya, dapat mengurangkan risiko letupan atau kebocoran, menjadikan sistem hidrida logam sesuai untuk pelbagai aplikasi.

Beliau juga berkata, hidrida logam beroperasi pada suhu lebih mudah dikawal, memudahkan proses pengendalian, mengurangkan penggunaan tenaga dan meminimumkan kerumitan logistik.

“Kemudahan pengendalian ini menjadikan hidrida logam sangat praktikal sebagai penyelesaian penyimpanan hidrogen.

Selain itu, kaedah penyimpanan ini membolehkan pengisian bahan api yang cekap dan selamat untuk kenderaan sel bahan api, seterusnya menggalakkan penggunaan dalam sektor pengangkutan,” jelas Dr. Mahidzal.

Beliau merumuskan simpanan hidrogen hidrida logam menawarkan alternatif lebih hijau, jimat dan selamat jika dibandingkan dengan cara penyimpanan sedia ada seperti tangki silinder bertekanan tinggi atau menyimpan gas hidrogen dalam bentuk cecair.

Kedua-dua kaedah sedia ada itu berintensifkan tenaga iaitu sejumlah tenaga yang banyak diperlukan untuk menyimpan gas hidrogen.

Sementara itu, Pengarah Urusan Energise, Syed Faisal Algadrie berkata, syarikatnya memberi perkhidmatan penyelesaian bagi penghasilan hidrogen dan sistem penyimpanan secara logam hidrida.

Menurutnya, syarikatnya telah menandatangani Perjanjian Lesen Teknologi dengan UM untuk Sistem Penyimpanan Hidrogen Berasaskan Logam Hidrida yang dipatenkan.

Katanya, sistem penyimpanan hidrida logam itu membolehkan penyimpanan hidrogen yang bersih, selamat, cekap dan mesra alam.

“Kami adalah pakar dalam pengeluaran hidrogen hijau dengan penyelesaian penyimpanan hidrogen hidrida logam, advanced biofuel, biochar dan tenaga elektrik boleh diperbaharui,” tambahnya.

Beliau melihat industri sekarang dari sudut mikro memandangkan permintaan yang sangat banyak diterima, sekali gus memberi idea kepadanya untuk membuka kilang di beberapa negeri di Malaysia.

10 KELEBIHAN HIDRIDA LOGAM

1. Beroperasi pada suhu lebih mudah dikawal

2. Mengurangkan penggunaan tenaga

3. Meminimumkan kerumitan logistik

4. Menjimatkan ruang penyimpanan

5. Membolehkan pengisian bahan api lebih cekap dan selamat

6. Ketumpatan tenaga yang tinggi

7. Menyimpan gas hidrogen pada tahap ketulenan yang tinggi

8. Membolehkan menyerap dan membebaskan hidrogen berulang kali tanpa degradasi yang ketara

9. Memastikan jangka hayat dan kemampanan sistem penyimpanan hidrida logam

10. Pilihan mesra alam untuk penyimpanan hidrogen merentas pelbagai aplikasi.

–THE MALAYA POST

*Subscribe Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanah air serta luar negara.

https://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments