Saturday, May 25, 2024
HomeBERITASyarikat bernilai 2 billion tiada HR dan IT department, pemiliknya percaya perkara...

Syarikat bernilai 2 billion tiada HR dan IT department, pemiliknya percaya perkara ini menggembirakan pekerjanya

Greg Jackson adalah pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Octopus Energy, syarikat yang bertapak di Britain bernilai lebih dari 1.4 billion pound (2 billion USD) yang menjual tenaga hijau.

Walaupun sekarang mempunyai lebih dari 1,200 pekerja, beliau mengatakan tidak berminat dengan pengurusan tradisi dalam sebuah syarikat yang memerlukan bahagian Sumber Manusia (HR) dan bahagian Teknologi Maklumat (IT).

Ada kecenderungan syarikat besar untuk menginfilisasi pekerja mereka dan menenggelamkan hasil kreatif pekerja dalam proses dan birokrasi,” kata Jackson.

Beliau berkongsi, jabatan HR dan IT tidak menjadikan pekerja lebih bahagia atau lebih produktif.

Jackson adalah usahawan yang sebelumnya menjalankan syarikat pembuatan cermin, agensi pengurusan harta dan tanah dalam talian serta perusahaan kafe.

Kebimbangannya untuk ‘memberi arahan dan mengawal’ struktur pengurusan dari pekerja atasan hingga ke pekerja bawahan lahir dari pengalaman, katanya.

Dengan menjalankan syarikat-syarikat kecil yang terdiri daripada lima orang, beliau akan belajar untuk menutupi masalah HR dan IT.

Tetapi bagaimana jika ada kes buli yang harus diselesaikan, atau perselisihan kontrak yang memerlukan pengetahuan pakar?

Jackson mengatakan bahawa dia mengharapkan pengurusnya mengambil tanggungjawab peribadi untuk perkara-perkara ini (dengan latihan yang sesuai) dan bukannya menyerahkan tanggungjawab kepada pihak ketiga – seperti yang biasa beliau lakukan ketika menguruskan pasukannya.

Beliau berpendapat pendekatan ini membolehkan syarikat membuat skala lebih cepat, sekaligus menjadikan pekerja lebih berdikari.

Tetapi ini adalah satu kejadian peribadi, yang menghantui dirinya hingga hari ini, yang benar-benar menyokong falsafah pengurusannya.

*Subscribe The Malaya Post Youtube Channel untuk perkembangan berita dan isu semasa tanahair serta luar negara.

htpps://m.youtube.com/c/themalayapost

RELATED ARTICLES

Leave a Reply

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments